Vasa universitets Tervahovi fick ett nytt utseende när dess lokaler renoverades med undervisningslokaler, kontor och en ny matsal för att betjäna universitetets studenter och personal ännu bättre. Bravida skötte värme-, vatten-, ventilations- och elarbetet på platsen. Eftersom det har investerats mycket i tomtens arkitektur och till exempel taket i matsalen, har Bravida implementerat byggnadstekniken med respekt för arkitekternas designarbete.
Bravida var involverad i renoveringen av Tritonia-biblioteket, som startade 2022 och avslutades 2023 , där det gamla biblioteket renoverades till personalbostäder. Nu utförde Bravida även VVS-installationer på renoveringsplatsen Tervahov i Vasa.
– Projektet var mångsidigt och intressant. Vi gjorde VVS-installationerna noggrant för att möta behoven i olika lokaler. Vi ville till exempel respektera det arkitektoniska utseendet på taket på den stora matsalen i planerna och vi installerade de byggtekniska lösningarna så att de inte sticker ut för mycket, förklarar Kim Sund, enhetschef Vasa och Seinäjokis elektrisk enhet, som beskriver projektet.
– Vårt mål var att hitta en mycket skicklig och kvalitetsmedveten entreprenör för projektet. Bravida kunde svara på detta behov, även med tanke på konkurrenskraftiga priser. En pålitlig partner är viktig för oss. Genom åren har vi framgångsrikt genomfört liknande projekt med Bravida och funnit att samarbetet fungerar exceptionellt bra. Så även i det här projektet, säger Peab Oys projektutvecklingschef Minna Nygård.
Högkvalitativa och energibesparande lösningar är viktiga för Bravida
Förutom högkvalitativa och kostnadseffektiva lösningar installerades även energibesparande implementeringar på platsen. ”Vi implementerade till exempel el med KNX-teknik, som vi har funnit vara både kostnadseffektiv och högkvalitativ. Det är ofta en lite mer ovant lösning för många, men när den är rätt installerad och justerad fungerar den tillförlitligt utan problem och sparar energi, när lamporna inte lämnas tända i onödan tack vare en fungerande rörelsesensor”, säger Sund.
En god laganda uppmuntrar och motiverar i ett effektivt arbete
Byggtiden var snäv och renoveringen av drygt 9 000 kvadratmeter i Tervahov tog cirka ett år, inklusive rivning.
– Målet med Vasa universitets campusutvecklingsprojekt var att bygga campusområdet till en levande och attraktiv mötesplats, enligt principerna för hållbar utveckling och med hänsyn till framtida studier och arbete. Campusprojektet genomfördes med hjälp av en alliansmodell i tre olika faser, varav den sista avslutades våren 2024. Engagemang och aktualitet var också av stor betydelse i den här typen av entreprenader och goda förverkligade erfarenheter är bra för alla parter att vidareutveckla verksamheten, säger Nygård.
Bravida gjorde en systematisk planering av platsen för att hålla schemat och när det var som bäst arbetade mer än 25 Bravida-installatörer i Tervahov.
– Arbetsplatsen är välplanerad och vårt samarbete med huvudentreprenören var också utmärkt. Med ett framgångsrikt samarbete höll vi schemat och alla arbetade tillsammans med projektet. Till stor del gjorde vi även det tidigare Vasa universitetsprojektet tillsammans, så arbets- och verksamhetsmetoder har flätats samman under projekten. Det satsades också på säkerhet. Det var ett nöje att se hur Peab satsade på säkra förhållanden på platsen, så att installatörerna också trivdes bra på platsen, säger Sund.
Bravida Finland ingick ett avtal om kontraktet med Peab Oy. Webbplatsen stod klar i april 2024.