Nyheter

Nu byggs nytt häkte i Borås

Peab har fått uppdraget att bygga det nya häktet i Borås och arbetena på platsen har redan startat. Beställare är Specialfastigheter och kontraktssumman uppgår till 499 miljoner svenska kronor.

Häktet är placerat i närheten av Borås resecentrum och kommer att bli en sju våningar hög byggnad med plats för 116 häktade. 2026 beräknas häktet stå klart och blir då en arbetsplats för cirka 100 personer. Häktet kommer att utgöra en del av det nya rättscentrumet där även ett nytt polishus och en ny tingsrätt kommer att ingå.

– Vi är glada och stolta över att vi på Peab återigen får Specialfastigheters förtroende. Det betyder mycket för oss att kunna bidra med vår erfarenhet och kompetens och på så sätt bidra till Specialfastigheter och Kriminalvårdens viktiga verksamheter. Det är ett komplext projekt som kräver god samordning och samarbete mellan alla inblandade aktörer, säger Liselott Bergkvist, regionchef på Peab.

Uppdraget är en totalentreprenad. Arbetet på plats har redan startat och just nu pågår montaget av husets stomme.

Projektet orderanmäldes i det andra kvartalet 2024.

Illustration: Specialfastigheter och AG Arkitekter