Nyheter

Efter varsam ombyggnad – fastigheten Vallgossen byggnadsminnesmärks

Först yrkesskola, sedan gymnasium och nu studentbostäder. Den uppmärksammade byggnaden Vallgossen på Kungsholmen har haft flera identiteter men alltid haft en distinkt profil i Stockholm. Nu byggnadsminnesmärks fastigheten, som ägs och förvaltas av Svenska Bostäder.

Vallgossen var unik redan när huset stod klart 1960. Det är en av modernismens mest omtalade byggnader, mycket tack vare att arkitekten Léonie Geisendorf satte sin prägel på huset, med rå betong och influenser från sin tid hos Le Corbusier. Det byggdes som yrkesskola för ”husligt arbete och sömnad” och gjordes sedan om till S:t Görans gymnasium, men sedan 2018 hyser huset 236 studentlägenheter.

Att Vallgossen nu byggnadsminnesmärks känns naturligt, men det var inte självklart när Svenska Bostäder tog över en ganska nedgången byggnad 2011.

– Vi tog över fastigheten med uppdrag att göra om den gamla skolan till studentlägenheter. Det var en lång väg till slutmålet men arbetet är gjort med detaljkänsla och varsam hand för att skapa nya studentbostäder i en historiskt unik miljö, säger Stefan Mattsson, distriktschef för innerstaden på Svenska Bostäder.

Arbetet började med en ny detaljplan för att ändra användningsområde från skola till studentbostäder och kommersiella lokaler. Återuppbyggnaden tog sju år och 2018 kunde de första studenterna flytta in.

En del saker från originalplanen som inte hann bli klara 1960, färdigställdes vid ombyggnaden. Ett exempel är den vackra hörsalen som fanns med på ritningarna, men aldrig byggdes eftersom pengarna tog slut. Vid renoveringen tog man med hörsalen i ritningen, men inredde med studentbostäder.

– Vi talade med Léonie Geisendorf och hon önskade att vi byggde den. På så vis uppfylldes hennes önskan, men med annat innehåll. Jag tror att hon hade gillat kompromissen. Hon hann dessvärre avlida gå bort innan huset var färdigt, berättar Ulrika Karlsson, områdeschef för fastigheten Vallgossen på Svenska Bostäder.

– Att den här vackra byggnaden har tillvaratagits och nu blivit byggnadsminnesmärkt känns viktigt. Den förtjänar verkligen att bevaras och visas upp för eftervärlden. På Svenska Bostäder är vi stolta över att vara en del av att byggnadens värden nu värnas över tid, avslutar Stefan Mattsson.