Nyheter

Peab renoverar simhall i Helsingfors

Peab har fått uppdraget att renovera Finlands äldsta simhall i Helsingfors. Beställare är Helsingfors stad och kontraktssumman uppgår till 12 miljoner euro.

Yrjögatans simhall, som ritades av arkitekt Väinö Vähäkallio och färdigställdes 1928, är en kulturhistoriskt och arkitektoniskt värdefull byggnad och är därför skyddad. Det arkitektoniska och konstnärliga värdet är särskilt högt i interiören.

Projektet kommer att uppgradera vattenbehandling, uppvärmning, varmvatten, ventilation och elsystem samt reparera vattentätningen och skadade fasader, fönster och dörrar. Samtidigt kommer man att reparera fuktskadade konstruktioner och vattentakets platta takytor och ändra användningen av vissa av lokalerna i simhallsbyggnaden.

Energieffektiviteten kommer att förbättras genom införande av ett system för återvinning av varmvatten. Säkerheten kommer att förbättras genom att brandseparerade förvaringsutrymmen byggs i källaren för förvaring av kemikalier för vattenbehandling.

– Vi är stolta över att ha blivit utvalda att renovera Finlands äldsta simhall. Den magnifika byggnaden motiverar våra renoverare att göra den ännu vackrare och mer funktionell, säger Ilkka Laakeristo, regionchef på Peab.

Projektet påbörjas i juni 2024 och beräknas vara klart i november 2025.

Projektet orderanmäls i det andra kvartalet 2024.