Nyheter

Nya HSB-lägenheter i Örebros nya bostadskvarter

Text: Thomas Andersson

I Örebros nya bostadskvarter vid Österängsgatan är byggföretaget OBK totalentreprenör för byggprojektet bostadsrättsföreningen Österpark som befinner sig i sin andra etapp med sikte inställt på ytterligare 94 nyproducerade HSB-lägenheter i en sammanhängande U-formad huskropp i centrala Örebro.

De nya bostadskvarteren i östra Örebro växer fram i ett centralt läge med promenadavstånd till Stadsparken, Behrn Arena och centrum samt med cykelavstånd till såväl universitetet som Hjälmaren. Det är här – vid Österängsgatan i kvarteret Gasklockan – som totalentreprenören OBK Sverige på uppdrag av byggherren HSB Förvaltning Mälardalen vintern 2023, dragit igång byggprojektet bostadsrättsföreningen Österpark etapp två. 

– Nu håller vi på att schakta grunden och ska börja pålningsarbetet med borrpålar. Efter det kommer grundläggningen med pålsuler, hissgropar och betongplattan, rapporterar OBK:s platschef Rickard Ahlin.

Etapp ett med sina två trappuppgångar bildar nu ett L med rät vinkel på det i slutändan U-formade byggprojektet.

– Nu förlänger vi med två trapphus efter gatan och så en vinkel igen med ett trapphus. Det handlar om ett flerbostadshus med platsbyggd betongstomme och en murad, putsad fasad med träpanel. Högst upp på papptak placeras fläktrum i bandtäckt plåt.

Österparks 7-8 våningar höga bostadshus i etapp två får tre trappuppgångar med gemensam takterrass i varje uppgång. Samtliga 94 lägenheter kompletteras med balkong eller uteplats, från yteffektiva enrumslägenheter upp till tvåor och trerummare med dubbla badrum. Fyrarumslägenheterna får två balkonger och högst upp blir det sexrumsvåning med tre balkonger och privat takterrass.

Totalentreprenören OBK:s byggprojekt Brf Österpark bedrivs i en trång stadsmiljö med parallellt pågående byggen tätt inpå.

– Logistiken med allt material som kommer är en utmaning. Det är en väldigt liten tomt och bara sju och en halv meter från vårt hus bygger också Peab runt 90 lägenheter. Vi är så att säga inkörda i ett hörn!

Byggherren HSB är en av flera aktörer som tillsamman med Örebro kommun utvecklar området Österplan vid Österängsgatan i centrala Örebro. Gamla industrikvarter som nu omvandlas till en ny stadsdel där det ska byggas cirka tusen nya bostäder, kompletterade med kontor och handel. Här planeras också en park med caféer och restauranger. Inflyttning till Brf Österpark är planerad till hösten 2024.

FAKTA:

Tidplan: januari 2022-oktober 2024

Byggherre: HSB Förvaltning i Mälardalen AB

Totalentreprenör: OBK Sverige AB

Arkitekt: Clarus Arkitekter

Kostnad: 150-200 mkr