Nyheter

Karmen i Karlstad

Text: Kjell-Arne Larsson

Tack vare ett förtätningsprojekt i stadsdelen Våxnäs tillförs Karlstad ytterligare hyresrätter. På Karmgatan ska två punkthus med sammanlagt 78 lägenheter resa sig. 

Willhem AB ägs av första AP-fonden. Företaget innehar och förvaltar sammanlagt ungefär 28 000 lägenheter i fastigheter på tretton svenska orter, bland andra Karlstad.

– I Våxnäs har vi 246 lägenheter i befintliga fastigheter. Vi initierade ett detaljplanearbete för att kunna förtäta vårt egna bestånd i stadsdelen. I en första etapp byggs nu två punkthus med totalt 78 lägenheter, berättar Barbora Danese Pohorela, projektchef hos Willhem.

Den maxhöjd som detaljplanen tillåter utnyttjas i och med att husen blir åtta våningar, och byggnaderna blir dessutom volymeffektiva. Till saken hör också att en tidigare parkeringsplats disponeras för bygget. Företaget har också fått byggrätt för ett lamellhus längre österut.

– Vid nyproduktion bygger vi lägenheter med hög standard, och det gäller förstås även Karmen. Det innebär trägolv, och i badrum kakel och klinker. I alla lägenheter installeras både diskmaskin och tvättmaskin. Någon gemensam tvättstuga blir det inte. Willhem är en långsiktig ägare som bygger med ett 50-årsperspektiv. Bland annat här i Karlstad har vi en komplett organisation inklusive förvaltningskontor. Vi bygger och förvaltar för livet kan man säga.

Willhem använder Miljöbyggnad genomgående i sina nyproduktioner, med sikte på totalbetyget Silver. Projektering och beräkning för Karmen visar att man ser ut att klara denna nivå, med Silver även vad gäller energianvändning. Som miljöbyggnadssamordnare och även miljösamordnare under projektet anlitas Erik Andersson från KVE Konsult.

Som totalentreprenör har Serneke upphandlats. Bygget är igång och pålningen klar.

– Byggområdet är lite trångt och vi måste ta hänsyn till att garagen vid parkeringen är i drift, men detta klarar vi, säger Niclas Nyman, entreprenadingenjör hos Serneke.

Punkthusen kommer att ha betongstomme. Konstruktionen baseras på prefab väggar och valv. Prefab-elementen kommer färdigt förberedda för elinstallationer, avlopp och ventilation. Ytterväggarna blir också prefab i form av sandwichelement. 

Första våningen kommer att sakna balkonger, på andra våningen blir det franska balkonger och samtliga våningar uppåt får fullstora balkonger.

FAKTA:

Tidplan: november 2022–juni 2024

Byggherre: HB Karmgatan/Willhem AB

Totalentreprenör: Serneke Sverige AB

Arkitekt: Studio Ekberg AB