Nyheter

Norrlands första A-hus till Kramfors

A-hus, Sveriges tredje största husleverantör, meddelande i höstas att man genomför en Norrlandssatsning. Några månader senare står det klart att den första husleveransen går till Kramfors. Och positiva signaler från marknaden visar på en ökad investeringsvilja bland bostadsköparna.

A-hus producerar trähus i halländska Anneberg, strax söder om Göteborg. Verksamheten är en del av den familjeägda koncernen Derome som verkar inom hela kedjan, från skog till färdigt hus. A-hus finns sedan tidigare representerade på ett 30-tal orter i södra och mellersta Sverige. Sedan hösten 2023 finns A-hus nu också i Norrland, tillsammans med Härnösandsbaserade Westerlinds som ska sälja, projektleda och bygga A-hus villorna.

– Det känns fantastiskt att vi är i gång på riktigt och kan möta de förfrågningar vi får från kunder i norr. Vi tror starkt på den norrländska kusten, och städerna som påverkas av de många spännande industrisatsningarna som genomförs, säger Lars Westling, divisionschef på A-hus.

Huset i Kramfors följs dessutom av ytterligare ett husbygge – ett visningshus i Timrå där A-hus hoppas kunna inspirera till husköp när industrisatsningen i Torsboda drar igång och förväntas skapa cirka 1900 nya arbetstillfällen på orten.

Smarta och yteffektiva hus trendar

Det första A-huset i Norrland blir ett Villa Aspudden. En yteffektiv enplansvilla på 117 kvadratmeter i Kramfors. Visningshuset på Solhöjden i Timrå är i planeringsstadiet men det står redan klart att även detta hus blir en enplansvilla. Något A-hus sett en ökad efterfrågan på i spåren av lågkonjunkturen.

– Intresse för enplanshus på strax över 100 kvm med smarta planlösningar har ökat stort och vi ser att detta alternativet blir allt mer populärt även för de yngre husköparna och barnfamiljerna. Det är inte bara det att prislappen blir lägre utan man får också ett boende som blir enklare att sköta vilket frigör både tid och pengar till annat än att bara bo. Alla våra villor har samma höga kvalité och utgår alltid från ett generöst grundstandardutförande, säger Tobias Wikström, Trähussäljare A-hus.

Positiva tongångar på marknaden

Norrlandssatsningen inleddes på en avvaktande marknad men nu ser man positiva signaler. Förutom Riksbankens senaste besked, med den första räntesänkningen på 8 år, visar färska siffror från Svensk Mäklarstatisk att antalet bostadsaffärer nu ökat brett i landet. Dessutom visar Hemnets Köparbarometer att majoriteten av marknaden tror på kommande prisuppgång, något även A-hus märkt av under våren.

– Bostadsköparnas investeringsvilja ökar. Sedan årsskiftet har vi märkt ett ständigt ökande intresse i marknaden och under våren har vi även fått en ökning i orderingången, ett tydligt och välkommet trendbrott i marknaden, avslutar Lars Westling.