Nyheter

En skärgårdspärla utöver det vanliga

Vardagens stressmoment och bestyr stannar i land när linfärjan tar dig ut på den lilla ön Oaxen i Saltsjön. Här saluförs Villa Aspbacken – en villa där kvalitativa och hållbara materialval tillsammans med en slående utsikt skapar ett hem att trivas i!

Med Villa Aspbacken har man löpt hela linan ut. Detta är ett hem med stora arkitektoniska – såväl som byggnadstekniska – kvalitéer. Villa Aspbacken är en förverkligad vision av den antroposofiska arkitekten Walter Druml, vars filosofi är att forma rum med atmosfär som främjar hälsa och välbefinnande.

Tillsammans med arkitekt Druml har även Node Ljusdesign (som har ritat ljusdesignen inne och ute) och landskapsarkitekten Hildegun Nilsson Varhelyi skapat en helhet som känns självklar för platsen som ligger med västläge alldeles intill strandlinjen på ön Oaxen. Här kan man njuta av solnedgångar i trädgården eller på någon av de fem olika uteplatserna! Ön trafikeras av en bilfärja med täta avgångar som möjliggör att man kan bo här året runt, vilket nästan 100 bofasta Oaxenbor redan gör.

Fasaden är klädd med specialsågad gran i tre olika bredder som är behandlade av Järna Lasyrmåleri med järnvitriol och äkta pigment. Altanernas rostfria räcken är ritade av Walter Druml.
En unik detalj är att delar av husets konstruktion, såsom bland annat tak- och byggreglar, är en del av arkitekturen.

Huset är genomgående byggt av naturliga och hållbara material. Fasaden är klädd med specialsågad gran i tre olika bredder som är behandlade av Järna Lasyrmåleri med järnvitriol och äkta pigment. Altanernas rostfria räcken är ritade av Walter Druml – enkom för detta hus – och är byggda på plats av Järna Smide.

Väggar och tak är isolerade med ekofiber vilket är mer än dubbelt så tätt som mineralull och håller värmen flera gånger bättre än syntetisk isolering och ger ett behagligare inomhusklimat.

Golven i husets torra utrymmen, på både mellanplan och övre plan, består av 8 meter långa trätliljor. Tiljorna är av exklusiv Douglasgran och är slipade, lutade och vitoljade på plats.

Samtliga innerväggar har dubbla skivor och är klädda med glasfiberfri väv.

Belysning inne och ute är ritad av Node Ljusdesign och belysningen i trapp och kök är specialtillverkad för huset. Golven i husets torra utrymmen, på både mellanplan och övre plan, består av 8 meter långa trätliljor. Tiljorna är av exklusiv Douglasgran och är slipade, lutade och vitoljade på plats. En annan unik detalj är att delar av husets konstruktion, såsom bland annat tak- och byggreglar, är en del av arkitekturen

Slående utsikt mot solnedgångar i väst

Inne i huset är tystnaden och lugnet slående. Öppnar man ett fönster så kan man höra löv som rasslar i skogen och vågor som slår rogivande mot stranden. Här finns fem generösa altaner i alla väderstreck och husets placering i västerläge gör att man har sol från tidig morgon till sen kväll. Till fastigheten hör en båtplats med bommar som ligger ca 200 m från huset. En liten plats för en mindre jolle eller kajak finns i anslutning till huset.

Landskapsarkitekten Hildegun Nilsson Varhelyi har skapat en helhet som känns självklar för platsen som ligger med västläge alldeles intill strandlinjen på ön Oaxen.

Se mer av huset och platsen i filmen som Florin Partners Media Group har producerat: