Nyheter

Mer än 1000 lägenheter i Storvreten renoverade med omtanke

I Botkyrkabyggens område Storvreten har nu över 1000 lägenheter genomgått stambyten, som en del i företagets framgångsrika renoveringsstrategi. Stambytena innefattar installation av ny el, nya rör och ledningar samt helt nya badrum – allt utfört med en strategi som tar hänsyn till de boendes ekonomi och värnar om miljön.

Botkyrkabyggen var före sin tid med en strategi för hållbara renoveringar. Lägenheterna renoveras varsamt, och bara det som verkligen behöver bytas ut, som avloppsrör, badrum och elledningar, ersätts med nya material. Strategin är både ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbar.

– Det finns ingen anledning att slänga ut ett kök från 1970-talet som fortfarande fungerar. Däremot kan hyresgästen efter stambytet beställa tillval, till exempel målning av köksluckorna, säger Fredrik Vitrera Luiga, tf vd för Botkyrkabyggen.

Totalt har över 2 600 av Botkyrkabyggens lägenheter renoverats enligt detta koncept de senaste sju åren. Trots kostnadsökningar och stigande räntor under senaste året har stambytena kunnat fortsätta i både Fittja och Storvreten, men i något långsammare takt.

– Vi är måna om att hålla nere projektens omfattning och gör bara det som verkligen behövs i samband med stambytet. Det ger en lägre hyreshöjning för hyresgästen, vilket gör att de allra flesta väljer att bo kvar både under och efter stambytet. En framgångsfaktor är också att vi tidigt kom överens med Hyresgästföreningen om ett avtal, så att alla parter vet i förväg vad som ska göras och hur stor hyreshöjningen blir, säger Fredrik Vitrera Luiga.

Den genomsnittliga hyreshöjningen för en stambytt lägenhet i Storvreten med ett badrum ligger på 14 procent. Men höjningen kan bli både lägre och högre, beroende på vilken standard lägenheten hade från början.

Efter stambytet kan de hyresgäster som önskar även beställa tillval, till exempel nya köksluckor, tvättmaskin, diskmaskin och parkettgolv efter personlig smak, livsstil och plånbok.

Planen är att fortsätta renoveringarna i ytterligare flera år framöver, tills alla Botkyrkabyggens lägenheter från miljonprogrammet är stambytta.

Fakta: Detta ingår vid ett stambyte hos Botkyrkabyggen

I hela lägenheten:

Nya elledningar, jordade eluttag, lamputtag och elskåp med automatsäkringar

I badrummet:

Grått klinkergolv och vitt kakel på väggarna

Förberedelse för tvättmaskin och torktumlare där möjlighet finns

Ny toalettstol och nytt handfat

Badrumsskåp med eluttag och belysning

Handdukstork, handdukskrokar och toalettpappershållare

Dusch med duschdraperistång

I köket:

Förberedelse för diskmaskin om det finns utrymme

Läckagesäker diskbänksbotten

Ny köksblandare

Nya lampor i kökstaket och över diskbänken

Om lägenheten har ett separat wc-utrymme renoveras detta med ny toalettstol och handfat, spegel, målning av befintlig vägg och ny golvmatta.

WC:

Om lägenheten har ett separat wc-utrymme renoveras detta med ny toalettstol och handfat, spegel, målning av befintlig vägg och ny golvmatta.