Nyheter

Tre nya väggar sätter färg på Oskarshamn

På bara tre års tid har Oskarshamn etablerat sig som en av världens främsta streetartdestinationer med signaturmålningar av världsnamn såsom Smug, Iota, Phlegm, TelmoMiel, Mantra och Sebas Velasco.

Nu är det dags igen. Den 27 maj beräknas skapandet av tre nya muralmålningar påbörjas.

– Tack vare Oskarshamn Street Art (OSA) har vi fått en mycket mer innehållsrik och spännande stadsbild, men det vi gör syftar lika mycket till det som händer mellan fasaderna. Genom att bidra till nya perspektiv och öppna upp för både reflektion och samtal gör dessa fantastiska konstverk Oskarshamn till en mycket bättre plats att växa upp och leva på, understryker Marcus Persson, kulturchef och fortsätter:

– Jag vill passa på att lyfta fram alla fastighetsägare som ställer sina väggar till förfogande, tillgängliggör uppställningsytor och är med och bidrar på olika sätt. Utan deras positiva attityd, inget OSA.

Denna gång är det tre väldigt centrala väggar som ska målas. En på Slottsgatan 12-14 på det så kallade Pinchoshuset, en på Södra Långgatan 24, samt en på Hamngatan 17.

– På Slottsgatan och Södra Långgatan tvingas vi ockupera några parkeringsplatser för att göra plats för liftar, och på Hamngatan måste vi stänga av en del av gatan för biltrafik dagtid mellan 27 maj och 2 juni, konstaterar stadsarkitekt Erik Hjertqvist.

– Det blir lite omständligt, men vi hoppas att alla bilburna oskarshamnsbor har överseende med detta. Vi kände att vi verkligen ville få till något på den här väggen, eftersom den har så bra exponering och dessutom adderar till det streetart-stråk som skapats med OSA och som vi hoppas kommer att bli välbesökt inte minst i samband med O-ringen senare i sommar.

När det gäller aktuella motiv på de olika väggarna hålls det som brukligt är hemligt för allmänheten. Vilka konstnärer som kommer till OSA4 är däremot officiellt.

– Precis som tidigare år är vi väldigt nöjda med vår line up. Oskarshamn har på rekordtid blivit en favorit bland världens muralmålarelit. Denna gång är det brittiska Sophie Mess med sina färgsprakande blomstermotiv, den finske djurskildraren och stencilkonstnären Jussi TwoSeven samt belgaren Nean med sina finstämda ögonblicksskildringar, som kommer att förgylla Oskarshamns stadsbild med sina konstverk, säger Albin Wiberg, projektledare för OSA.

För den som vill ta del av historierna bakom väggarna som tillkommit i samband med OSA bjuds det på en guidad visning lördagen den 1 juni klockan 13.00. Samling på Döderhultarns plats utanför Kulturhuset. Guidningen tar cirka 1,5 timme.

Förutom de tre väggarna kommer även fem soffor på Hamngatan och Kungsgatan att få nytt liv. Det är fem lokala konstnärer som kommer att ta sig an sofforna.