Nyheter

Lilla Edet får Sveriges första triangelsluss

Lilla Edet som har Sveriges äldsta sluss får också Sveriges första triangelsluss. En unik och innovativ lösning som tar mindre plats, sparar natur och som kommer gynna både näringsliv och kommunen som besöksdestination.

År 1607 inrättades Sveriges första sluss i Lilla Edet. Om några år kan man även stoltsera med Sveriges första triangelsluss – en unik slusslösning som kan locka besökare från både när och fjärran. Lilla Edets triangelsluss är visserligen inte först i Europa – det finns en mindre variant för fritidsbåtar i Nederländerna – men det blir den första större triangelformade slussen på europeisk mark.

Påverkan blir betydligt mindre

En triangelsluss fungerar bäst när det, som i Lilla Edet, redan finns en farled som slussen ska återansluta till. Den trekantiga formen gör avståndet tillbaka till den befintliga farleden kortare eftersom in- och utgångsvinklarna blir annorlunda.

Triangelslussen tar helt enkelt mindre ytor i anspråk än en rektangulär, vilket sparar natur och gör att mängden massor som måste grävas bort blir mindre. Det leder i sin tur till färre transporter och minskade kostnader.

Ökad säkerhet

Sjöfartsverkets projektledare Johan Eriksson, en av personerna bakom den nya slusslösningen, lyfter ökad säkerhet som en annan stor fördel med triangelslussen:

– Skulle ett fartyg tappa styrförmågan på väg in i en triangelsluss ligger inte slussportarna i farozonen, som i en rektangulär sluss. Om slussportarna skadas kan det i värsta fall leda till dammbrott då vattnet strömmar okontrollerat ur slussen. Med den här lösningen minskar den risken betydligt.

Stor betydelse för både näringslivet och besöksnäringen

Kajsa Jernqvist är näringslivsutvecklare i Lilla Edet och menar att slussen har stor betydelse för kommunen både historiskt och i nutid:

– Vår kommun är förknippad med vattenfall och i nutid slussen. Sveriges äldsta sluss från 1607 finns även i området. Det är väldigt ovanligt att nya slussar byggs vilket kommer att dra stor uppmärksamhet till Lilla Edet och vår kommun då vi även är först i Sverige med en triangelsluss. Möjligheten att transportera gods via Göta älv har dessutom av stor betydelse för hela regionen.

Kommer det innebära möjligheter för ökad sysselsättning i kommunen?

– Ett slussbygge är en gigantisk byggnation och tillsammans med de skredsåtgärder som Lilla Edets kommun genomför under de närmaste tio åren, kommer det bidra med många arbetstillfällen för hela regionen. Det kommer även vara positivt för underleverantörer och näringslivet kommer att gynnas på många sätt, bland annat genom efterfrågan på boende, handel och service. 

Och betydelsen för kommunen som besöksdestination?

– Det kommer absolut att bidra till ökad besöksnäring! Det är många som besöker den befintliga slussen så vi är övertygade om att den nya kommer öka intresset ännu mer och att fler kommer att upptäcka Lilla Edet som besöksmål och det vackra vi har att erbjuda. Slussens närhet till Ströms slottspark som innehåller fler besöksanledningar såsom kafé, lekplatser, allsångskvällar, bangolf, discogolfbana med mera förstärker slussen som besöksmål.

När kan vi se trafik köra genom den nya slussen?

– Bygget drar igång 2017 och allt ska vara i i drift någonstans mellan år 2030 – 2032. Det kan låta långt bort men plötsligt är vi där! Jag rekommenderar den som är nyfiken att läsa vidare på Trafikverkets hemsida Slussar i Trollhätte kanal. Där finns massa spännande läsning och tidplan för bygget, avslutar Kajsa. 

Här kan du se en kort film där Sjöfartsverkets projektledare Johan Eriksson berättar mer triangelslussen