Nyheter

Lindesbergs Hembygdsförening: ”Många faktafel i förslaget för kvarteret Bågen”

Lindesbergs Hembygdsförening konstaterar i sitt yttrande över detaljplaneförslaget för kvarteret Bågen – vilket just nu är ute på samråd – att kvarteret har väsentligt lägre kulturhistoriska värde än bebyggelsen i Lindesbergs stadskärna och att den värdering som gjorts av vissa byggnader i kvarteret verkar grundas på missuppfattningar eller direkta felaktigheter.

Föreningen påpekar att området, där kvarteret Bågen nu finns, aldrig har ingått i den ursprungliga stadskärnan och att det dröjde till början av 1900-talet innan det uppfördes privatägda villor på platsen. Till skillnad från den äldre bebyggelsen i stadskärnan är villorna i kvarteret Bågen relativt historielösa och har alltid varit anonyma för de flesta i Lindesberg.

Hembygdsföreningen framhåller dessutom att många påståenden i samrådshandlingarna saknar historisk grund, och misstänker att detta beror på bristande lokalkännedom hos de konsultföretag som anlitats för kulturmiljöanalyserna.

”Lindesbergs Hembygdsförening har under lång tid arbetat med att dokumentera Lindesbergs historia och stadens bebyggelse, vilket resulterat i åtskilliga böcker, skrifter och föredrag. I föreningslokalen har vi även skapat en miniatyrutställning i skala 1:220 som visar staden på 1920-talet. Under detta arbete har vi naturligtvis också forskat kring byggelsen i kvarteret Bågen. Till skillnad från de två (!) storstadsbaserade företag som yttrat sig om byggnadernas kulturhistoriska värde har vår förening stor lokalkännedom och tillgång till fler historiska källor”, skriver föreningen i sitt yttrande.

Lindesbergs Hembygdsförening tar inte ställning för ett nybygge av bostadshus i kvarteret Bågen i Lindesberg. Men om planerna förverkligas vill föreningen att de nya byggnaderna blir väl anpassade i höjd och byggnadsmaterial till näraliggande kvarter – bland annat till kvarteret Snigeln (BRF Senioren).

”Vi noterar att planförslagets eventuella påverkan på bebyggelsen i kvarteret Snigeln inte behandlas alls i samrådsunderlaget, vilket verkar märkligt. Istället framhålls det upprepade gånger att den nya bebyggelsen ”avviker från den stadsbyggnadskaraktär som idag finns i området”. Man bortser alltså förvånansvärt nog från att det sedan 1993 finns fyra hus med 4–5 våningar och totalt 59 lägenheter i det näraliggande kvarteret Snigeln (BRF Senioren)”, skriver föreningen vidare.

Här kan du läsa föreningens yttrande i sin helhet >>