Nyheter

NCC bygger ut Hagalund Depå i Solna

NCC ska på uppdrag av Jernhusen bygga en ny vagnhall för tågunderhåll på Hagalund Depå i Solna, utanför Stockholm. Projektet är en totalentreprenad i samverkan och har ett ordervärde på cirka 920 MSEK.

Hagalund Depå har en historia som sträcker sig tillbaka till det tidiga 1900-talet. Sedan dess har depån fortsatt att utvecklats för att möta behovet av att underhålla fler tåg. Under våren 2024 påbörjas nästa steg i arbetet med att modernisera depån för nuvarande och kommande behov.

NCC:s uppdrag omfattar nybyggnation av en ny vagnhall med fordonslyftar. Befintlig depå och spårområde kommer vara i drift under hela produktionstiden.

Projektet ska certifieras enligt BREEAM nivå ”Very good” samt ha fokus på återbruk. Till exempel ska utrustning från befintliga byggnader, som ska rivas, att demonteras och återbrukas i detta projekt eller inom andra projekt hos Jernhusen.

– NCC bygger just nu depåer i både Högdalen och Älvsjö söder om Stockholm och har även byggt flera tågdepåer ute i landet. Nu tar vi ytterligare steg för att utveckla inte bara Stockholms utan också hela Sveriges järnvägsinfrastruktur, vilket känns fantastiskt spännande att få vara en del av. Här är samverkan med Jernhusen en nyckelfaktor för att lyckas då befintlig depå och spårområde kommer att vara i drift under hela produktionstiden, säger Niklas Sparw, affärsområdeschef NCC Building Sverige.

Arbetet påbörjas omgående och depån beräknas stå klar i slutet av 2026. Affären uppgår till cirka 920 MSEK och orderregistreras i andra kvartalet 2024 i affärsområde NCC Building Sweden.