Nyheter

YIT bygger för Agrokoncernas Group i Litauen

YIT och Agrokoncernas Group, en av de största partnerna till litauiska bönder inom jordbruksindustrin, har ingått ett kontrakt om ett modernt kogårdskomplex som ska byggas i Radviliškis-regionen.

Kontraktet är värt cirka 53 miljoner euro och ingår i orderboken för andra kvartalet 2024. Den totala ytan av lokalerna i komplexet kommer att uppgå till cirka 78 000 kvadratmeter.

Byggandet av komplexet startar i maj 2024 och det förväntas vara klart i september 2026. Komplexet som utvecklas på en tomt på 53 hektar kommer att omfatta byggnader, infrastrukturanläggningar och kommer att utrustas med moderna tekniska lösningar.

Dessutom planeras ett biometankraftverk att byggas i komplexet. Gödseln som kommer in i kraftverket kommer att förvandlas till råvara för produktion av grön energi. Kapaciteten på det designade kraftverket är 1,77 MW.

Gårdskomplexets lokaler kommer att värmas upp med energisnåla effektiva luft-vattenvärmepumpar. För att medarbetarna ska kunna använda miljövänliga transporter kommer laddstationer för elbilar att installeras.