Nyheter

Malmös nya landmärke Styrmansbron: Tusen kubik röd betong gjöts i helgen

Helgen 27-28 april genomfördes gjutningen av det nya landmärket Styrmansbron i Malmö. Swerocks lokala fabrik står för leveransen av över tusen kubikmeter röd betong. Malmö Stad är beställare av bron som kommer att sammanbinda centrum med Västra Hamnen och Varvsstaden, ett nytt stråk för fotgängare, cyklister och kollektivtrafik.

I slutet av april genomför entreprenören Peab den största gjutningen hittills med cirka 1150 kubikmeter rödfärgad betong.

– Vi är stolta över att få leverera röd betong till Styrmansbron. Projektet ger oss en unik möjlighet att exponera vår produkt i en helt annan färgskala, vi lämnar vår vanliga gråskala och skapar en färgklick i Malmös stadsmiljö, säger Viktor Sundberg, avdelningschef på Swerock.

Under hela helgen går betongbilar och betongtrailrar i skytteltrafik mellan Swerocks fabrik och Styrmansbron för att leverera den röda betongen.

– Logistiken har varit en stor utmaning, att få till en bra planering med rätt bemanning, maskiner och utrustning. Vi producerar och transporterar betong många timmar i sträck. Men det känns väldigt roligt att få vara med i det här projektet, en speciell gjutning där jag i framtiden kan berätta att jag varit med när Styrmanbron byggdes, säger Niklas Broholm, platschef på Swerock.

Den röda färgen hör samman med de äldre röda tegelbyggnaderna som bevaras i området. Till betongen krävs det en stor mängd pulverpigment som blandas ner med exakt dosering. Provgjutningar har utvärderats för att få fram rätt nyans.

Swerock har de senaste åren genomfört omfattande prover av betongens beständighet för att säkerställa att den klarar av påfrestningar i form av vägsalt och temperaturväxlingar. Styrmansbron kommer att stå klar i årsskiftet 2024/2025 och blir då en viktig del av stadens infrastruktur.