Nyheter

Vinnare av årets byggnadsvårdspris

Årets vinnare av Kristianstads kommuns byggnadsvårdspris är Näsby Gård, som har renoverats med omsorg av Jörgen Pettersson, Torbjörn och Boel Axelsson. Priset, som ges till dem som på ett framstående sätt visar hur äldre byggnader kan återbrukas och bevaras, tilldelas Näsby Gård för deras imponerande renoveringsarbete och visionära användning av äldre ekonomibyggnader.

Syftet med byggnadsvårdspriset är att uppmärksamma och stimulera god arkitektur och byggnadskultur.

Priset tilldelas en fastighet som utmärkt sig särskilt inom området. Näsby Gård har genomgått ett imponerande renoveringsarbete, där stor vikt har lagts vid att bevara det ursprungliga utseendet och ta tillvara på historiska detaljer.

– Vi vill med byggnadsvårdspriset uppmärksamma det värdefulla arbete som gjorts på Näsby Gård för att bevara vårt historiska arv och samtidigt skapa en modern, levande miljö, säger Christina Borglund (KD), byggnadsnämndens ordförande.

Vinnaren av årets byggnadsvårdspris kommer att tilldelas ett diplom med en kort motivering och en plakett i svart diabas i samband med Kristianstads kommuns födelsedagsfirande den 22 maj.

Motiveringen lyder:

”Näsby gård är ett gott exempel på återbruk av äldre ekonomibyggnader, i den aktuella längan är det i dag ett gårdshotell som erbjuder både kontor, konferens- och festmöjligheter. Ägarna har strävat efter att återbruka och låta byggnaderna tala och berätta om dess historia och konstruktion. Mycket av de moderna installationerna redovisas öppet i konstruktionen eller återanvänds i nya sammanhang. Känslan man vill förmedla är en gammal kulturhistorisk byggnad som har uppgraderats med nytt innehåll, teknik och design, vilket de har lyckats fint med.”