Nyheter

Nordhydraulics bygger ut i Kramfors

Tillverkaren av hydrauliska ventiler Nordhydraulic bygger ut sin industribyggnad i Kramfors.

– Vi har haft en positiv tillväxt i företaget och behöver mer golvyta för att producera på ett vettigt sätt. Vi är trångbodda och har hankat oss fram, säger det globala exportföretagets operative chef Jari Myllykoski.

Hösten 2023 påbörjade lokala totalentreprenören Byggnads AB Lennart Eriksson tillbyggnaden av Nordhydraulics industrihus på Industrivägen i Kramfors. En utvidgning med cirka 1700 kvadratmeter i anslutning till den befintliga industribyggnaden.

– Där har vi gjutit ett rejält golv på 350 millimeter, eftersom det ska vara ett lager på ena halvan. På andra halvan ska vi ha bearbetningsmaskiner, förklarar Jari Myllykoski på byggherren Nordhydraulic. 

Den befintliga runt 10 000 meter stora byggnaden är u-formad och utgörs av tre huskroppar. Sammanbundna av passager med truckgångar, toaletter och annat.

Tillbyggnaden med hjälp av tre befintliga väggar binds samman med en tredje nybyggd vägg av Parocelement. Det vill säga isolerade plåtelement.

– Det är tomma utrymmen mellan byggnaderna. Det är där vi fyller på med tak och väggar.

Nybyggnadsdelen uppförs med stålstomme, en vit eller ljusgrå fasad och får ett platt tak. 

Vårvintern 2024 är alltså alla nya golv gjutna, stålstomme rest och tak lagt på 440 av tillbyggnadens totalt 1700 kvadratmeter.

– Nu håller man på att resa stålstommen på den andra delens cirka 1300 kvadrat, tillägger Jari Myllykoski.

Nordhydraulic har 50 års erfarenhet av att utveckla och tillverka hydrauliska ventiler för ”mobila applikationer”. Med andra ord för att reglera och styra timmerkranar, caterpillars, grävskopor, hjullastare och andra arbetsfordon som rör sig på hjul eller band. 

Med säte i Kramfors tillhör globala exportören Nordhydraulics sedan 2008 den tyska HYDAC-koncernen.

FAKTA

Tidplan: oktober 2023 – juni 2024

Byggherre:Nordhydraulic AB

Totalentreprenör: Byggnads AB Lennart Eriksson

Arkitekt: ÅF-Infrastructure AB

Kostnad: 40 mkr