Nyheter

Byggstart: Campus Skellefteå

Det nya landmärket på Campus Skellefteå som ska rymma forsknings- och utbildningsverksamhet har fått grönt ljus efter att bygg- och miljönämnden gav bygglov för projektet på dagens sammanträde.

– Byggnaden ska bli en mötesplats, testbädd och labbmiljö för forskning om framtida energilösningar, vilket behövs i ett Skellefteå som ska växa hållbart, säger Annamaria Hedlund (S), ordförande i bygg- och miljönämnden.

Huset blir bland annat hemvist för kompetenscentret Arctic Center of Energy, som drivs av Luleå tekniska universitet, Northvolt, Skellefteå Kraft och Skellefteå kommun.

– Vi har höga hållbarhetsambitioner i det här projektet. Det blir till exempel första gången som vi ansöker om att certifieras enligt Sweden Green Buildings Councils mål för Miljöbyggnad 4.0 samt NollCO2, den högsta nivån för hållbara projekt, säger Kenneth Lindén, projektchef vid fastighet på Skellefteå kommun.

Byggstart blir under 2024 och byggnaden ska stå klar vid årsskiftet 2026/2027.

Fakta:

Byggnaden

Den byggs på västra sidan om biblioteket på Campus Skellefteå och blir cirka 8000 kvadratmeter fördelat på sju våningar. Det blir en insida med öppna ytor och stora glaspartier med utsikt över Skellefteälven. Byggnaden kommer kunna ses från olika platser i Skellefteå, från båda broarna i öst och väst till strandpromenaden på norra sidan av älven.