Nyheter

Nytt äldreboende i Borgholm

BJC Group utvecklar ett särskilt boende (SÄBO) med 80 lägenheter i Borgholms kommun. Ett 20 årigt hyresavtal har tecknats med kommunen. Ett populärt beslut då intresset är mycket stort för det nya äldreboendet.

– Vi började med att bygga det särskilda boendet under 2022, det stod klart för inflyttning under första kvartalet 2024, berättar Bengt Westin, VD och ägare till BJC Group. Det har blivit ett mycket fint och modernt boende. Byggnadsytan är på hela 6 500 BTA och ligger mitt emot det gamla omsorgsboendet.

Trivsamma grupperingar

Byggnaden är certifierad enligt miljöbyggnad silver, den är uppförd i två plan med fasad i tegel, en modern byggnad som innehar sopsug, en separat tvättstuga med den senaste desinfektionstekniken för tvätt utrustningen samt även stora personalutrymmen. Byggnaden är utformade så att de olika delarna ligger vinklade mot varandra, vilket gör att det bildas trevliga utemiljöer att vistas i.

Boendet består av åtta enheter med tio lägenheter i varje enhet. Varje lägenhet har ett generöst badrum med egen tork och tvättmaskin. Där utöver inrymmer respektive enhet en trevlig matplats, kök och vardagsrum som ansluter direkt till balkong eller uteplats.

Dessutom finns gemensamma aktivitetsrum, grupprum, en vinterträdgård samt allmänna utrymmen där de boende kan träffas och umgås i en trevlig miljö. Det finns även möjlighet för de boende att få träffa frisör, fot och sjukvård i byggnaden.

– Det är Fredrik Lundgren som är projektchef på BJC Gläntan och som varit med och drivit bygget från start till mål. Han har arbetat på det breda fältet genom projektet och har löpande haft kontakt med verksamheten genom hela processen, han har haft en mycket god kontakt med kommunen och totalentreprenören Multibygg Sydost AB, berättar Bengt Westin. Vi kommer att fortsätta att äga byggnaden och bygger gärna mer på Öland då vi nu etablerat oss här.

Äldre med behov ökar

Man säger att Borgholms kommun hör till en av de kommuner som har Sveriges äldsta befolkning. Detta särskilda boende kommer att erbjuda 24 timmars service. Det är ont om platser i Sverige för detta stora behov och den äldre befolkningen ökar. Man räknar med en ökning med ca 300 000 80 åringar fram till 2030.

– Det är viktigt att komma till ett gemensamt boende där det pågår aktiviteter och där det också finns tillgång till ambulerande sjuksköterskor. Vi hade en mycket uppskattad invigning av boendet som bestod av först en officiell del och därefter ett öppet hus där det kom cirka 800 intresserade besökare. Det bevisar det stora intresset och även behovet som finns av denna typ av boenden.

– Hela projektet har fungerat mycket bra i Borgholm både själva byggnationen och alla kontakter med kommunen, säger Bengt Westin. Alla har varit lyhörda och öppna för att lösa funktionerna på bästa sätt.

Fakta:

Byggherre: BJC Gläntan AB

Totalentreprenör: Multibygg Sydost AB

Arkitekt: SWECO Sverige AB

Hyresgäst: Borgholms kommun