Nyheter

Svenskt bidrag bland vinnarna när nya europeiska Bauhaus-priserna 2024 delades ut

Europeiska kommissionen tillkännagav den 12 april årets 20 pristagare inom ramen för nya europeiska Bauhaus (NEB). Priserna delas ut för fjärde året i rad, organiserade med finansiering från sammanhållningspolitiken.

Ett av priserna tilldelades det svenska projektet Flytevi – Blue Urban Community Garden.

Priset belönar enastående projekt och initiativ som kombinerar hållbarhet, inkludering och estetik, och visar hur en grön övergång i Europa kan berika människors och samhällens liv på ett praktiskt plan. Priserna delas ut i fyra kategorier och inom två huvudområden: ett för etablerade projekt – ”New European Bauhaus Champions” och ett för lovande initiativ från yngre sökande – ”New European Bauhaus Rising Stars”.

I kategorin etablerade projekt kom det svenska initiativet Flytevi – Blue Urban Community Garden på andra plats inom underkategorin ”Reconnecting with nature”, som syftar till att stärka samhällen med hållbara mat- och vattenlösningar.

Årets upplaga inkluderar också en särskild utmärkelse för återuppbyggnadsprojekt i Ukraina, samt ett starkt fokus på EU-regioner som står inför socioekonomiska begränsningar eller gröna omställningsutmaningar.

Vinnarna tilldelades sina utmärkelser under en ceremoni den 12 april vid nya europeiska Bauhaus Festivalen i närvaro av ledamöter från kommissionen samt Ukrainas ambassadör i EU, Vsevolod Chentsov.

De 20 tilldelade projekten valdes ut bland 49 finalister som förkroppsligar principerna för det nya europeiska Bauhaus. De kommer att tilldelas en prissumma på upp till €30 000 och ett kommunikationspaket för att hjälpa dem att vidareutveckla sina projekt eller replikera dem runt om i Europa.

FAKTA

Priserna 2024 ger de bästa NEB-initiativen i fyra kategorier:

Återansluta till naturen;

Att återfå en känsla av tillhörighet;

Prioritera de platser och människor som behöver det mest;

Forma ett cirkulärt industriellt ekosystem och stödja livscykeltänkande.

Två parallella tävlingsområden är etablerade i var och en av de fyra kategorierna: ”New European Bauhaus Champions” ägnade åt befintliga och avslutade projekt med tydliga och positiva resultat, och ”New European Bauhaus Rising Stars” som ägnas åt koncept som skickats in av unga talanger i åldern 30 år. år gammal eller yngre.

The New European Bauhaus (NEB) är ett kreativt och tvärvetenskapligt initiativ som kopplar samman European Green Deal med våra dagliga liv.

Den strävar efter påtaglig förändring på plats som förbättrar våra dagliga liv. Det skapar hållbara lösningar för att förändra den byggda miljön och livsstilar. NEB kombinerar hållbarhet med bra design för att minska koldioxidavtrycket samtidigt som det säkerställer inkludering och överkomliga priser för alla, med respekt för Europas olika kulturer och traditioner.

Initiativet uppmanar alla européer att föreställa sig och tillsammans bygga en hållbar och inkluderande framtid som är vacker för våra ögon, sinnen och själar.

Mer information om pristagarna i de olika kategorierna hittar du:

här.

Foto: NakNakNak