Nyheter

Först i Skandinavien med takplåt av fossilfri plåt

Endast en kvarts resa från Göteborg uppför OBOS åtta 130 kvadratmeter ljusa och välplanerade kedjehus i suterräng och 14 smarta parhus på 106 kvadratmeter i natursköna och barnvänliga Björröd. Kedjehusen i Brf Björrödsbäcken är dessutom de första i Skandinavien som har takplåt av fossilfri plåt.

I projektet har OBOS även installerat solceller på tak och sedumtak på förråd. 

Säljstart av de totalt 22 bostäderna i Brf. Björrödsbäcken började hösten2022. Byggnationen påbörjades 2023 med tillträde i november 2024. I dagsläget är de flesta husen resta och man har inrett en visningslägenhet som ger en uppfattning om hur husen kommer att upplevas invändigt.

– Det har varit tuffa tider på bostadsmarknaden, ändå har vi lyckats sälja 15 bostäder. Det känns som om vi har hittat rätt med kunderna genom att ha fokus på energismarta hus. Bostäder med låga klimatavtryck ligger i linje med vad många kunder efterfrågar, säger Simon Bengtsson, ansvarig projektutvecklare för Brf Björrödsbäcken.

Husen i Brf Björrödsbäcken har en modern stil, byggda i trä och med fasader av stående träpanel i mörkgrått med träfärgade detaljer på kedjehusen, respektive monokromt falurött på parhusen. Alla hus har stora fönsterpartier som bjuder in naturen i hemmet. Med fruktträd vid de flesta hus och en varsam hantering av den befintliga naturen på platsen förstärker man den härligt lantliga känslan som finns.

Alla parhus har en stor altan byggd i vinkel och de flesta har också en balkong på övervåningen. Kedjehusen har både en fin altan på entrévåningen och en rejäl terrass en trappa upp. Alla hus får också en mindre uteplats i anslutning till entrén.

– Genom att introducera fossilfri takplåt på kedjehusen, levererade av Plannja, kommer vi att kunna minska koldioxidavtrycket avsevärt från den byggda miljön. OBOS förstärker betydelsen av hållbart byggande genom att satsa på energismarta hem med låga klimatavtryck, fortsätter Simon Bengtsson.

Det fossilfria stålet som används har en process som avger vatten i stället för CO2 som restprodukt. Utsläppen från tillverkningsfasen kommer dessutom att minimeras genom användning av fossilfri el och val av material- och logistikalternativ med lägsta möjliga miljöpåverkan. 

Björröd har ett läge som tilltalar många barnfamiljer men också äldre som vill bo nära naturen och med tillgång till service. Göteborg, Borås och Härryda exempelvis ligger på pendlingsavstånd. Det finns skolor och förskolor i närheten och dessutom är det inte långt till Landvettersjön, tillägger Simon Bengtsson.

På bilden: Att flytta till Björröd är ett bra alternativ av många olika anledningar. Här bygger OBOS totalt 22 klimatsmarta par- och kedjehus i Brf. Björrödsbäcken.

Foto: OBOS

FAKTA:

Tidplan: februari 2023 – november 2024 

Byggherre: Brf Björrödsbäcken/OBOS Bostadsutveckling AB

Generalentreprenör: Qvarnkullens Bygg AB 

Arkitekt: OBOS Projektutveckling AB 

Kostnad: 100-110 Mkr