Nyheter

Arkitekturens finaste pris till Wisdome Stockholm

Tekniska museets nya Wisdome Stockholm får Kasper Salin-priset 2024, den mest prestigefyllda utmärkelsen inom svensk arkitektur. Förutom hisnande 3D-upplevelser av vetenskap inspirerar Elding Oscarsons spektakulära konstruktion till nyfikenhet och innovation och flyttar fram träbyggandets gränser.

Sveriges Arkitekter delar varje år ut Kasper Salin-priset till ett svenskt byggnadsverk eller grupp av byggnader av hög arkitektonisk kvalitet. I nomineringen av Wisdome Stockholm skriver juryn att ”Wisdome är innovativ hantverksprecision i stor skala, med respektingivande spännvidder och med en verksamhet som vill ta oss ut till yttersta rymden.”

Wisdome Stockholm är ritad av arkitektkontoret Elding Oscarson, och konstruerat med material från Stora Enso som också är huvudpartner i projektet.

Juryns vinnarmotivering:

”Från tidig skiss till färdig byggnad går den genomförda idén som en röd tråd. Inget förbises, varken byggnadens placering, materialval eller detaljens betydelse. Den helt nya lösningen för takkonstruktionen flyttar fram träbyggandets positioner och skapar fantasieggande spännvidder i den dom som är vinnaren Wisdome.”

– Det känns otroligt fint, både med utmärkelsen, men förstås också att få ge våra besökare den här upplevelsen av hur nyfikenhet, innovativt tänkande och samarbete kan lösa även till synes omöjliga utmaningar, säger Peter Skogh, museidirektör på Tekniska museet.

Om Wisdome Stockholm

Wisdome Stockholm är en dometeater för omslutande 3D-visualisering. Kraftfull teknik gör det möjligt att resa fritt i universum och tillsammans med museets explainers upptäcka himlakropparna. I domen visas också föreställningar om skapandet av specialeffekter i film och spel och rymden.

Den kupolformade domen är 21 meter i diameter omsluter publiken med högupplösta 3D-projektioner i 360 grader. Tekniken är av absolut världsklass och tillsammans med enorma datakluster kan upplevelser skapas live med en av museets guider som pilot som styr resan genom rymden.

Fakta:

Officiell byggstart: februari 2022

Öppning: invigs 5 december 2023. Publik öppning 9 december.

Plats: Tekniska museet, Djurgården, Stockholm

Antal sittplatser i domen: 100 inkl. två rullstolsplatser

Yta: 1 325 kvadratmeter

Domestorlek: 21,6 meter i diameter, höjd 12,2 meter

Teknik: 6P laserprojektorer, 8K-upplösning i 360 grader

Arkitekt: Elding Oscarson

Konstruktör: Florian Kosche

Konstruktör trästomme: Hermann Blumer

Entreprenör trästomme: Blumer Lehmann

Huvudpartner och leverantör av trämaterial: Stora Enso

Partners: Vectura, NIBE, Ericsson

Byggentreprenör: Oljibe

Wisdome – en nationell satsning

Wisdome har sin utgångspunkt i den världsledande forskningen inom visualisering som bedrivs vid Visualiseringscenter C och Linköpings universitet. Med bidrag från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse skalas det upp och blir en nationell satsning.

Inom Wisdome samverkar Sveriges fem ledande science center – Malmö Museum, Universeum i Göteborg, Curiosum i Umeå, Tekniska museet i Stockholm med Visualiseringscenter C i Norrköping som nav i samarbetet. Till projektet är också ett 10-tal universitet och forskningsmiljöer kopplade med kunskap kring forskning, teknik, tillämpning och didaktik.