Nyheter

STIHL byggstartar ny anläggning i Rumänien

27 mars 2024 sattes spaden i jorden för en ny STIHL anläggning i Oradea i Rumänien. Den nya anläggningen kommer att rymma en ny batteriproduktionsanläggning och utgör en viktig milstolpe i det tyska familjeföretagets tillväxtstrategi. Det internationella tillverkningsnätverket, som innefattar produktionsverksamheter i sju länder på fyra kontinenter, utvidgas till att omfatta ytterligare en viktig plats i Europa.

Produktionsanläggningens golvyta är nästan 47 000 kvadratmeter och anläggningsområdets area är 147 000 kvadratmeter. Normal produktion väntas vara i gång i september 2025. Anläggningen ANDREAS STIHL POWER TOOLS S.R.L. i Oradea förväntas sysselsätta cirka 700 personer år 2028.

– För närvarande tillverkar vi sladdlösa produkter vid våra anläggningar i Langkampfen i Österrike, i Virginia Beach i USA samt i Kina och Tyskland, sade dr Nikolas Stihl, ordförande för den rådgivande gruppen och tillsynsrådet vid STIHL, under den officiella byggstartsceremonin. Vi kommer också att börja tillverka batteridrivna verktyg vid vårt tyska högkvarter i Waiblingen i år och i Oradea med början 2025, vilket kommer att förbättra vår konkurrenskraft inom batterisegmentet avsevärt.”

Projekt med positiv effekt utöver den lokala regionen

Florin Spătaru, statsråd och därmed nära associerad med Rumäniens premiärminister Ion-Marcel Ciolacu, uttryckte sin uppskattning av den investering STIHL gör i Oradea och underströk projektets betydelse för hela landets ekonomiska utveckling:

– Tack vare att STIHL beslutat att bygga en ny batteriproduktionsanläggning just här förstärks inte bara den ekonomiska tillväxten i regionen, utan det kommer också att bidra till att stärka vår position som produktionsort på den globala marknaden.

Oradeas borgmästare Florin Birta fokuserade i sitt tal på de positiva effekter omlokalisering av ett globalt företag som STIHL har på den lokala ekonomin och arbetsmarknaden:

– Företagets beslut att investera i Oradea signalerar tydligt hur attraktiv regionen är.

Byggd som hållbar anläggning

Vid planering och uppförande av den nya anläggningen har stor vikt lagts vid hållbarhet och miljöskydd. När den är klar kommer anläggningen att certifieras enligt det tyska byggcertifieringssystemet DGNB (Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen). Anläggningen har ett solenergisystem och använder geotermisk energi för att värma och kyla kontorsbyggnaden, vilket innebär att anläggningen är helt oberoende av fossila bränslen. Konceptet är också förberett för målinriktad användning av gröna tak.

På bilden: Symbolisk första spadtagsceremoni för en ny batteriproduktionsanläggning i Rumänien: (från vänster) Michael Traub, STIHL Executive Board Chairman, Alina Silaghi, VD ADLO, Florin Birta, borgmästare i Oradea, Dr. Nikolas Stihl, ordförande för STIHL Advisory Board, Martin Schwarz, STIHL styrelseledamot för produktion och materialhantering, Dr. Michael Prochaska, STIHL styrelseledamot för mänskliga resurser och juridiska frågor, Dr. Robert Feulner, VD ANDREAS STIHL POWER TOOLS S.R.L. Rumänien, Noemi Straub, chef för ekonomi, personal och IT Andreas Stihl Power Tools S.r.l. Rumänien, Attila Puskás, Director Kész Rumänien.