Nyheter

Ny stor kongresshall i Skövde signerat Wingårdhs Arkitekter

Nu bygger Billingehus en stor kongresshall med plats för 750 deltagare samtidigt som de totalrenoverar hela hotellet med sina 450 bäddar och dessutom bygger en modern spa-anläggning med sex pooler inne och utomhus, fem bastu och behandlingsrum samt en restaurang med solterrass ovanpå spa-byggnaden.

Billingehus i Skövde är med sitt strategiska läge mellan Stockholm och Göteborg en historisk mötesplats. Sedan årtionden har det funnits en större kongresshall som fått ett annat nyttjande och under de senaste fem åren har det saknats en ordentlig kongresshall som kan ta större sällskap. 

– Totalt omfattar hela tillbyggnaden 3 000 kvadratmeter.  Vi stängde hotellet i mars 2022 till juli 2023 för totalrenovering i alla befintliga lokaler. Behovet av en kongresshall har funnits länge. Nu räknar vi med att kunna bli färdiga med kongressanläggningen i slutet av december i år så att vi kan erbjuda våra gäster en fantastisk nyårsmeny innan tolvslaget 2025, säger Lars-Olof Oskarsson, vd och ägare av Lotus Hotel Group AB där Billingehus ingår.

Billingehus har varit ett av Sveriges mer framträdande anläggningar mellan Stockholm och Göteborg. Upprinnelsen till hotellet var Arne och Maja Sandberg som lät bygga anläggningen 1970 på berget Billingen med inriktning på friskvård.

Utanför hotellet går det skidspår om vintern och löparbanor om sommaren. Man kan även cykla och utföra annan motion i området.

– Arne och Maja Sandberg skänkte Billingehus till staden och det är i den andan som vi bygger vidare på. Nyckelordet är ”själ och hjärta”, säger Lars-Olof Oskarsson.

November 2021 köpte Lotus Hotel Group fastigheten, som de ser som en viktig destination för många som vill komma ifrån storstaden Stockholm och Göteborg ut på landsbygden. Lotus Hotel Group har flera hotell och driver bland annat Varberg stadshotell och Asia Spa, Arken Hotel i Torslanda och Art Garden Spa i Göteborg samt Hotel Eggers med restaurang vid Drottningtorget i Göteborg.

Hotellen drivs i privat regi av konstnären Anna Riis och byggnadsingenjören Lars-Olof Oskarsson.

– Alla anläggningar har sin kultur och det betyder mycket för oss att driva hotellen vidare i den andan. Arkitektoniskt har vi försökt få ihop den gamla byggnaden med tillbyggnaden i Billingehus så att gammal och ny kultur möts, tillägger Lars-Olof Oskarsson.

FAKTA

Tidplan: oktober 2023–december 2024

Byggherre: Lotus Hotel Group AB

Totalentreprenör: Brixly AB

Arkitekt: Wingårdhs Arkitekter

Kostnad: 150 Mkr