Nyheter

Peab bygger bro i Härnösand

Peab har fått uppdraget att riva den befintliga bron över Nattviken i centrala Härnösand och bygga en ny öppningsbar bro i samma läge. Beställare är Härnösands kommun och kontraktssumman uppgår till 247 miljoner svenska kronor.

Den nuvarande klaffbron invigdes 1937 och har uppnått sin tekniska livslängd. Den nya bron, Nybron, blir en bågbro och är inspirerad av den allra första bron som byggdes i slutet av 1800-talet. Den nya bron har också en vridbar öppningsdel i mitten för att släppa igenom båttrafik.

Samtidigt som bron byggs kommer Peab att bygga en tillfällig bro för att lösa den befintliga trafiken.

– Jag är glad för att vi i detta tekniskt avancerade projekt i god samverkan med Härnösands kommun hittat både ekonomiska och hållbara lösningar, samtidigt som den nya bron blir ett lyft för invånarna och de besökande till orten. Med lokala resurser bygger vi samhällsviktig infrastruktur i Härnösand, säger Jörgen Eriksson, regionchef på Peab.

– Vi får en ny och modern bro, inte bara tekniskt utan också utseendemässigt. Den blir ett landmärke som alla som åker på E4:n genom stan kommer att lägga märke till, säger samhällsnämndens ordförande Helena Elfvendal på Härnösands kommun.

Uppdraget är en totalentreprenad i partnering med byggstart i juni 2024. Bron beräknas vara klar att tas i drift i juni 2026.

Projektet orderanmäls i det första kvartalet 2024.