Nyheter

Totalvinnare av Årets bygge 2024

Tengboms projekt med renoveringen av torntaken på Lunds domkyrka har utsetts till totalvinnare av Årets bygge 2024. Uppdragsansvarig arkitekt är Erik Wikerstål. ”Med ett tidsperspektiv som närmar sig oändligheten, en imponerande innovationskraft och enormt hög teknisk skicklighet visar man en väg in i framtiden för hela branschen” lyder motiveringen.

Med en ny och mer klimatvänlig takplåt och en omfattande murverksreparation fick Lunds domkyrka ny kostym. Efter ett års restaurering på marken lyftes katedralens båda tornhuvar tillbaka i mars 2023. Domkyrkans nya utförande bevarar kulturhistoriska värden och bidrar till minskad miljöpåverkan. Projektet var ett av tre nominerade i kategorin Renovering i Årets Bygge 2024.

— Att Årets bygge 2024 går till ett restaureringsprojekt av en historisk byggnad är ett tydligt signalvärde för branschen. Det visar på vår ambition att hitta kloka och hållbara lösningar för att underhålla det befintliga och för att bevara vårt svenska fina kulturarv. På Tengbom är vi oerhört stolta över den kompetens vi har inom området kulturmiljöer, och här har Erik Wikerstål som uppdragsansvarig arkitekt hjälpt till att framtidssäkra en av Sveriges äldsta domkyrkor, säger Jan Mattsson, vd på Tengbom.

Årets Bygge är samhällsbyggnadssektorns mest prestigefyllda pris som varje år delas ut av tidningen Byggindustrin. Priset går till ett enskilt byggprojekt som slutförts under föregående år.

Juryns motivering:

”Projektet har på ett imponerande sätt lyckats genomföra den krävande restaureringen av stadens främsta landmärke – domkyrkan – samtidigt som mässor, bröllop och begravningar har kunnat pågå i det närmaste helt ostört. Med ett tidsperspektiv som närmar sig oändligheten, en imponerande innovationskraft och enormt hög teknisk skicklighet visar man en väg in i framtiden för hela branschen. Totalvinnare av Årets Bygge 2024 är Lunds domkyrkas torntak.”

Fakta Lunds domkyrka

Projektnamn: Lunds domkyrkas torntak
Byggherre: Lunds domkyrka
Byggentreprenör: Thage
Byggledare/Byggplatsuppföljare: Thage
Projektledning: Mound Consulting
Konstruktör: Restaurera
Arkitekt: Erik Wikerstål, Tengbom
Ställningsentreprenör: Sydställningar
Markentreprenör: Antonssons markentreprenad
Entreprenadform: Direktupphandling
Entreprenadkostnad exklusive moms: 39 miljoner kronor
Totalkostnad: 75 miljoner kronor

Läs mer om projektet här:

Lunds domkyrka framtidssäkrad – Tengbom