Nyheter

Första spadtaget för nytt kvarter i Täby

Trots den tuffa bostadsmarknaden i Stockholm togs häromdagen ett symboliskt spadtag för vad som kommer att bli 60 lägenheter i Täbys stora utvecklingsområde, nära Roslags-Näsby station i Täby.

På plats fanns förutom representanter från OBOS bland annat kommunstyrelsens ordförande Erik Andersson.

Sofia Ljungdahl, vd för OBOS Nya Hem, förklarar varför bolaget väljer att byggstarta i Täby, trots den osäkra marknaden:

– Som medlemsorganisation, med över 550 000 medlemmar i Norge och Sverige, har vi ett uppdrag att leverera bostäder även när marknaden är osäker. Vi arbetar långsiktigt, och ser en stor potential i Täby. Här kommer vi kunna erbjuda bostäder i varierade storlekar som uppfyller höga miljökrav till personer i livets alla faser.

Totalt kommer Roslagsporten bestå av 60 bostadsrätter, varav cirka 20 procent kommer att erbjudas genom OBOS Deläga. Med OBOS Deläga köper medlemmen halva bostaden medan resterande del ägs tillsammans med OBOS. Eftersom både lån och krav på kontantinsats blir upp till 50 procent lägre ökar andelen tillgängliga bostäder för de som med dagens krav inte kan köpa en bostadsrätt.

– Täby växer så det knakar. Med sin närhet till bra kommunikationer och fina omgivningar tror jag att många kommer trivas här. Att vi dessutom kan erbjuda OBOS Deläga och därmed sänka trösklarna till det ägda boendet för fler känns extra bra, särskilt som många brottas med att få sina kalkyler att gå ihop, fortsätter Sofia Ljungdahl.

Kommunstyrelsens ordförande betonade vikten av att möjliggöra för fler att köpa en bostad.

– Även om det är många som är glada här idag, så är nog ändå vi från kommunen gladast över att OBOS väljer att byggstarta sitt projekt. För oss är en blandning av boende viktig, därför välkomnar vi extra mycket konceptet Deläga, som gör det möjligt för flera samhällsviktiga grupper, inom bland annat serviceyrken, att bo och leva i Täby, säger Erik Andersson, Kommunstyrelsens ordförande i Täby.

Inflyttning är planerad till hösten 2025.