Nyheter

Nu byggs 152 nya hyresrätter norr om centrala Luleå

Bostadsområdet Kallkällan ligger i Bergviken tre kilometer norr om centrala Luleå. Här har Lulebo sedan tidigare fastigheter och utökar nu sitt bestånd med nyproducerade hyresrätter. Redan 2015-2016 var ett projekterat förslag på plats som dock lades på is.

I området Kallkällan norr om centrala Luleå bygger allmännyttiga Lulebo med Nåiden Bygg som generalentreprenör, två punkthus med hyreslägenheter.

– De har precis börjat med grundläggningen, rapporterar byggherren Lulebos projektledare Olov Modig. För att få ekonomi var vi tvungna att klämma in lite fler lägenheter, förklarar projektledare Olov Modig, Lulebo.               

Första spadtaget på det omarbetade projektets nya planlösningar togs den 13 oktober förra året med sikte på två nya punkthus – ritade av Luleåbaserade arkitektfirman Norconsult – med 12 respektive 14 våningar och sammanlagt 152 hyreslägenheter. 

– På de översta två planen är det fyror. Sedan är resterande lägenheter välplanerade tvåor och treor, tillägger Olov Modig.

Alla lägenheter får inglasade balkonger och i ett av husen installeras en bastu i bottenplan. De två punkthusen är platsgjutna konstruktioner med betongstomme, cementbaserade Mineritskivor och papptak.

Lulebos nya bostadshus i Kallkällan kommer att motsvara certifieringssystemet Miljöbyggnad Silver med en bilfri miljö i direkt anslutning till husen, utbyggd källsortering och underjordiska avfallsbehållare, cykelgarage i källarplan samt en naturlekpark mot en närliggande skogskant.

Bostadsområdet ligger mellan Luleå stad och Luleå tekniska universitet. Här finns matvarubutik, cykel- och motionsspår och på gångavstånd ishallar, idrottsplats och inom räckhåll Björkskatafjärdens vatten med Luleå Kajakklubb.

Allmännyttiga Lulebo AB grundades 1996 och har idag drygt 7700 hyreslägenheter, inräknat cirka 1 000 studentbostäder och drygt 325 lägenheter i sex trygghetsboenden. Lägg till 125 kommersiella lokaler i ett fastighetsbestånd och en verksamhet med runt 80 medarbetare inom olika yrkeskategorier.

Bild: Lulebo AB

FAKTA:

Tidplan: oktober 2023-april 2026

Byggherre: Luleåbo AB

Generalentreprenör: Nåiden Bygg AB

Arkitekt: Norconsult Sverige AB

Kostnad: 270 mkr