Nyheter

YIT bygger bostadshus i Seinäjoki

YIT har påbörjat byggandet av ett egenutvecklat bostadshus vid namn Asunto Oy Seinäjoen Asemapäällikkö i Veturikortteli, nära Seinäjoki järnvägsstation. Det sex våningar höga bostadshuset kommer att innehålla 30 lägenheter och två kommersiella lokaler. Det kommer att ha en bruttoyta på cirka 2 200 kvadratmeter och projektets värde är cirka 7 miljoner euro. De nya bostäderna är planerade att stå färdiga i slutet av 2024.

Asemapäällikkö byggs enligt energiklass A-standard och solpaneler kommer att installeras på bostadshusets tak för att generera en del av den el som används av bostadsbolaget. Invånarna kommer att kunna övervaka sin vattenförbrukning genom YIT Plus-tjänsten. Under bygget kommer endast förnybar el att användas på byggarbetsplatsen.

Lägenheterna i Asemapäällikkö har golvytor från 25,5 till 104 kvadratmeter. Dessutom får byggnaden två kommersiella lokaler med en sammanlagd yta på cirka 230 kvadratmeter. Gården blir bilfri och bostadsparkeringsplatserna är anvisade till parkeringsbolaget Seiparks parkeringsanläggning som ska byggas i kvarteret, där flera parkeringsplatser förses med laddplatser för elbilar.

När kvarteret är färdigbyggt kommer de boende att ha tillgång till en gemensam fitness- och klubbanläggning, en gemensam bastu och faciliteter för distansarbete. Ett av de fem konstverken inom kvarteret kommer att placeras på den mysiga och gröna innergården i mitten av kvarteret. Byggnaden representerar högkvalitativ tegelarkitektur och det röda teglet är i harmoni med resten av kvarteret.

– Jag är glad att vi kan lansera ett nytt bostadshus tillsammans med så utmärkta kommunikationer. Husbolagsprojektet Asemapäällikkö i Veturikortteli har rönt bostadsköparnas intresse och många förbokningar har gjorts. Nu kan vi påbörja byggarbetet, säger YIT regionchef Mikael Snellman.

Kontor med förstklassiga anslutningar

Seinäjoki stationsområde genomgår en stor förnyelse med renovering av stationshallen och tillskott av nya affärs- och kontorslokaler. Den totala ytan av affärslokalerna i stationshuset kommer att vara cirka 18 000 m2 och beräknas stå färdiga vid årsskiftet 2024-2025.

För affärslokalen har YIT hittills tecknat hyresavtal med bland annat ATEA, Compass Group, Elisa och Enia, Picnic, R-kioski, VR och Welado.

På första våningen finns fortfarande tre utmärkta kommersiella lokaler att hyra, två på 80 m2 och en på 250 m2.

En undergångstunnel kommer också att byggas intill Asematalo och en parkeringsanläggning kommer att byggas för parkeringsbolaget Seipark. Anläggningen Veturikortteli kommer också att omfatta Aallokko Family Service Centre. Sydösterbottniska välfärdsregionen har köpt 80 % av Aallokkos och Asematalos lokaler av eQ:s särskilda investeringsfond Yhteiskuntakiinteistöt.

– Seinäjoki stationsområde håller på att bli ett nytt landmärke i regionen. Resecentrum Matkakeskus kommer att erbjuda förstklassiga förbindelser till när och fjärran. Kvarteret Veturikortteli är ett utmärkt läge för både bostäder och kontor, tillägger Snellman.

– Vi på Elisa bedriver hybridarbete och syftet med våra Seinäjoki-lokaler är att ge flexibla ramar för arbetet och att möjliggöra mer mångsidiga möten. Kontorslokalen har utformats tillsammans med våra medarbetare, säger Niklas Granholm, regiondirektör på Elisas Region Österbotten.