Nyheter

Ny vingård utvecklas på Bjärehalvön utanför Torekov

Text: Marie Louise Aaröe

Från en gammal kringbyggd gård utvecklas nu Thora Vingård på Bjärehalvön utanför Torekov. Det var 2014 som idéen föddes att börja odla vindruvor på den gamla åkermarken. Man började med ett litet vineri i de befintliga byggnaderna och med att plantera 300 Pinot Noir plantor som är grunden till den nya vingården.

– Vi kom snabbt fram till att den nuvarande byggnaden inte skulle räcka till och klara miljökraven då det dels rinner en å genom markerna och dels med närheten till havet och samtidigt naturskyddspliktiga, berättar Heather Öberg, grundare och delägare i Thora Vingård. Det har medfört långa processer för arkitekten och oss för att få länsstyrelsens godkännande.

För att uppfylla miljökraven revs den gamla ladan men återuppbyggs nu i samklang med den ursprungliga arkitekturen. Man återskapar framsidan med ett lider som leder till innergården där ett gammalt hus finns kvar. Det gamla växthuset har också bevarats och används idag som lager. Bostadsvåningen är inrättad ovanför produktion och lager. På gården kommer också att finnas en restaurang och en gårdsbutik.

Upplevelse för vinälskare

– I den ena byggnaden kommer vi att ha personalrum, vinproduktion samt en vinkällare där vinet lagras på ekfat. Ett pressrum kommer också finnas där vi pressar druvorna och här kommer även buteljering och etikettering att ske. Vi skapar en fullskalig lina för att kunna hantera alla delar i en vinproduktion, säger Heather Öberg. Vi planerar även att framöver tillverka ett mousserande vin, därför installerar vi en robot som vänder flaskorna. Vi skapar en anläggning för framtiden som vi ska kunna vidareutveckla och vi räknar med att vartannat år växa vidare med ytterligare planteringar i våra vindruvsodlingar.

Det är många små vinodlare som etablerar sig på Bjärehalvön. Målsättningen är att kunna hjälpa dessa med de olika moment som både hobbyodlare till kommersiella odlare skulle behöva som inte själva har kunskapen eller verktygen. Målsättningen är att parallellt med vingården skapa ett kunskapscenter för vinodlare och även kunna erbjuda konsulthjälp.

Den gröna delen

– Viktigt för oss har varit att vi nu har fått vinodlingen ECO-certifierad, fortsätter Heather Öberg.

Det är till stor del integrerat till oss personligen och vad vi gör. Det är ständigt viktiga beslut att ta när vi bygger, med fokus på material, vatten och avlopp, då vi inte har kommunalt VA. Vi har egen brunn och eget avlopp för ganska många byggnader som även innehåller en restaurang. Därför har vi bioavlopp i tre olika separata system designat tillsammans med Alnarp Cleanwater.

Fasadernas nedre del består av obehandlad massiv kärnfuru som kommer att bli naturligt gråaktig. Den övre delen kommer att bestå av korrugerad plåt i en antracit grå färg. Taken består av korrugerad plåt beklädda med solceller i syd/västläge. Dessa kompletteras av en installation med litiumbatterier för att effektivisera elanvändningen i fastigheten samt vara uppkopplad mot kraftnätet för nätbalansen.

Olika detaljer på byggnaden är i metall och även dessa i den antracitgrå färgen. Fönsterbågarna är i aluminium. Portar och dörrar går också i stål och glas. Den genomgående gråa färgen på byggnaderna kommer att medföra ett diskret intryck i den vackra miljön.

Familjen Öberg består av Heather och Johan med fyra söner och några hundar. Johan och Heather träffades i Kalifornien, dock inte på en vingård utan Heather har affärsutveckling och IT-bakgrund och Johan har Finansvärlden som sin bakgrund. På gården finns två franska delägare som har både kunskap och erfarenhet från vinodlingar.

– Vi började vår resa med 300 Pinot Noir och bestämde oss för att bygga ut 2014 och påbörjade bygget 2023. Vi har ett mycket gott samarbete med Alnarp Jordbruksuniversitet i Lund. Under senare år har vi tillfört cirka 35 000 nya vinplantor, som Solaris, olika Pinot Noir sorter, Chardonnay, Pinot Meunier, Gamay och Chenin Blanc. Vi öppnar redan i juni i år 2024. Det är kort om tid, men vi ser fram emot att välkomna vinintresserade till Thora Vingård, avslutar Heather Öberg.

Fakta:

Byggherre: Thora Vingård

Totalentreprenör: BAB Bygg AB

Arkitekt skiss: Paulina Berglund Arkitekter AB

Arkitekt utformning: Linghoff Arkitekter och Interiör

På bilden: Heather Öberg och Johan Öberg är grundare och delägare i den nya anläggningen för vin med egenodlade spännande vinsorter och med möjlighet att bli ett kunskapscenter för både hobbyodlare och mindre producenter av vin.

Bild: Thora Winery