Nyheter

Storbritanniens arkitekt-topp är huvudtalare på Arkitekturgalan

Arkitektorganisationen Ribas ordförande Muyiwa Oki är huvudtalare på Sveriges Arkitekters Arkitekturgala 2024. Den arrangeras i samarbete med Byggherrarna och Malmö stad i Malmö den 9 april. Årets tema är ”Omställning pågår”.

– Det känns viktigt och bra att samlas med dem vi skapar arkitektur med – kommuner och byggherrar – i just Malmö, som jobbar framåtblickande med stadsbyggnadsfrågor. Programmet har fokus på att omställning pågår i hela sektorn. Jag är därför extra glad över att vår huvudtalare är Muyiwa Oki, som sätter frågan om hur vi möter en osäker framtid högt på Ribas agenda, säger Sveriges Arkitekters ordförande Emina Kovacic.

Temat för Arkitekturgalan 2024 är ”Omställning pågår”.

Det var just för att peka ut en riktning för omställning som huvudtalaren Muyiwa Oki valdes till ordförande för den brittiska arkitektorganisationen Riba 2023. Han verkar för ökad transparens och mångfald i branschen samt för att arkitekter i högre grad ska omfamna digital kultur och teknik. Ytterligare en ambition är att stå fast som förespråkare för en fossilfri byggd miljö.

”Arkitekter behöver ha ansvaret att främja nytänkande designprinciper, energieffektiva lösningar och användningen av miljövänliga material. En enorm kollektiv ansträngning måste till”, skriver Muyiwa Oki i sin programförklaring.

Oki är den yngsta och den första svarta personen att leda den anrika inrättningen Riba, grundad 1834 med 52 000 medlemmar världen över. Han jobbar på arkitektkontoret Mace, främst med stora infrastrukturprojekt och i projekt för stadsförnyelse.

Krismedvetandet delas av Arkitekturgalans samarbetspartners, liksom tron på att en förändring är möjlig:

– Samhällsbyggandet står inför stora utmaningar, inte minst klimatomställningen. Jag ser vårt samarbete kring Arkitekturgalan som ett viktigt steg i att byggherrar, arkitekter och kommuner närmar sig varandra. Gemensamt kan vi stärka varandra och bygga kunskap om hur vi utformar ett hållbart och kvalitativt byggande för framtiden, säger Tommy Lenberg, vd för Byggherrarna.

– Vi är mycket glada att Arkitekturgalan kommer till Malmö – en stad i framkant när det kommer till nytänkande inom stadsutveckling. Vår bransch står inför stora omställningar som behöver tacklas gemensamt, och vi ser fram emot att dela erfarenheter och idéer med arkitekter och byggaktörer från hela Sverige, säger Malmös stadsarkitekt Finn Williams.

Förutom Muyiwa Oki deltar talare i ämnen som hur AI påverkar arkitektur, och hur vi tacklar klimatförändringar. Vi delar traditionsenligt ut våra fem priser – Planpriset, Landmärket, Kritikerpriset, Kasper Salin-priset och Guldstolen – samt Ung Svensk Arkitektur och Trafikverkets Arkitekturpris. För att många ska kunna delta trots lågkonjunkturen har vi sett över entrékostnaden.

Som konferencier för Arkitekturgalan, med temat ”Omställning pågår” tycker vi att vi valt rätt person: Vem är bättre lämpad att ställa frågan ”Vart är vi på väg?” än Fritte Fritzson, finalist och fjolårsvinnare av På spåret?

Arkitekturgalan pågår kl 13–19 tisdag den 9 april på Slagthuset i Malmö.

Foto: Pierre Blaché