Nyheter

Nytt flerbostadshus i centrala Borlänge

På Läroverksvallen i Borlänge uppförs 101 hyreslägenheter i en sammanhängande huskropp med varierad våningshöjd i prefabricerad betong.

– Tak och fasad är klara. Vi värmer och torkar husen just nu, rapporterar Stora Tunabyggens byggprojektledare Arne Andersson.

Byggherren Stora Tunabyggens nyproducerade hyresbostäder på Läroverksvallen i Borlänge bildar ett nytt kvarter mellan Röda Vägen och Läroverksgatan i området Hagalund. Ett centralt läge nära bland annat Resecentrum, Dalarna Science Park och Dalarnas största köpcentrum Kupolen.

Det nya flerbostadshuset i kvarteret Läroverksvallen byggs med prefabricerad betong i tre– till fem våningar med ByggPartner Dalarna som totalentreprenör. 

– Fasaden ser ut som en putsad fasad men är en struktur i betongen. Taken är en blandning av betongpannor och plåttak för att det ska bli en variation i uttrycket. Formellt är det bara en huskropp som består av fem delar i olika höjd, tillägger byggprojektledare Arne Andersson.

En förhållandevis trång byggarbetsplats ställer särskilda krav på bygglogistik och materialeveranser. 

– Det är en mindre tomt vi bygger på. Vi har haft en ganska intensiv dialog om hur vi för fram material, så att vi inte springer på varandra och att alla kommer fram. Du får tänka till lite för att få det och funka!

Betongens varierande torktider är en annan utmaning i det pågående byggprojektet på Läroverksvallen.

– Torktiderna är luriga idag. Än så länge har det på varje projekt tagit längre tid än vad som förutspåtts. Det beror bland annat på att vi har plastmattor i lägenheterna. Då behöver ju betongen vara mer torr än om du exempelvis kör parkett. Torktiden är alltid en utmaning!

Stora Tunabyggens nya hyresrätter blir ettor till treor från 35– upp till 75 kvadratmeter.

– Här kommer det att finnas bostäder för alla utom storfamiljer. 

Inflyttningen till de nyproducerade hyresrätterna i kvarteret Läroverksvallen i centrala Borlänge beräknas komma i gång våren 2025.

Allmännyttiga Stora Tunabyggen har drygt 5 200 bostäder och 370 kommersiella lokaler runt om i Borlänge kommun. I alltifrån 1800-talets bruksmiljöer till nyproduktion i centrala Borlänge.

FAKTA:

Tidplan: januari 2023-november 2024

Byggherre: AB Stora Tunabyggen

Totalentreprenör: ByggPartner i Dalarna AB

Arkitekt: Argly AB

Kostnad: 100-170 Mkr

På bilden: En sammanhållen huskropp med varierad våningshöjd i prefab betong står våren 2025 klar med 101 nya hyresrätter på Läroverksvallen i centrala Borlänge

Bild: Stora Tunabyggen