Nyheter

Ny vd för Bokoop

Nu förbereder Bokoop för framtiden och utser Björn Sundin till vd. För att hålla nere kostnaderna för de boende kommer Björn Sundin att verka som vd på deltid i Bokoops slimmade organisation.

Bokoop är en av landets nyaste aktörer på bostadsmarknaden, med inriktning på bra och billiga bostäder för yngre och den stora del av Sveriges befolkning som idag är utestängd från bostadsmarknaden. Bokoop bygger kooperativa hyresrätter där de boende kan hyra bostaden men för större inflytande likt boende i bostadsrätt.

– Med vårt första projekt har vi visat att det går att tänka nytt på bostadsmarknaden, och det kommer att finnas ett stort behov av fler billiga och bra bostäder när bostadsbyggandet väl kommer i gång. Därför behöver Bokoop stärka organisationen så att det dagliga arbetet kan skötas samtidigt som framtiden kan planeras. Min roll som styrelseordförande blir att se hur Bokoop kan växa och sprida det vi gjort till fler. Björn Sundin ska som VD se till att verksamheten rullar på och att de boende hos Bokoop kan engagera sig mer och ta större ansvar för sitt område, säger Olof Landgren, ordförande och grundare av Bokoop.

Bokoops första projekt är fem hus med 145 lägenheter i Nykvarn, med klart lägre månadshyra än genomsnittet för nybyggda hyresrätter i Stockholmsregionen (se hyror för typlägenheter nedan).

– På mindre 4 år har vi gått från nystartat kooperativ till färdigställda bostäder som medelinkomsttagare och unga har råd med. Vi har visat att det är möjligt att bygga nya bostäder som de flesta har råd med, utan att slarva med materialval och kvalitet, fortsätter Olof Landgren.

Björn Sundin är känd inom bostadsbranschen som kommunalrådet som ledde Örebro till rekordsiffror för bostadsbyggandet. Sedan han slutade som kommunalråd har han verkat som föreläsare och rådgivare åt kommuner och företag som vill få fart på bostadsbyggandet och bidra till en mer hållbar samhällsutveckling:

– Jag bubblar faktiskt av iver att få bidra mer konkret till att fler ska kunna flytta in i en bra och billig bostad. Arbetet som kommunalråd var viktigt men som politiskt ansvarig kan man bara bidra till att skapa förutsättningar för att andra bygger, i Bokoop är jag med och ger framförallt unga chansen till en nybyggd bostad. Jag har varit med på hela resan med Bokoop och det är en ära att få ta ansvaret för den vardagliga driften och att ge fler chansen att flytta in i bra och billiga bostäder i framtiden.

Vid sidan av vd-uppdraget på deltid kommer Björn Sundin fortsätta sin verksamhet som föreläsare, författare och rådgivare i eget företag.

Hyrorna i Bokoops lägenheter på Taggsvampsvägen i Nykvarn ligger mellan drygt 5 000 och 9 000 kr/månad (2023). Exempelvis kostar en tvåa 7 028 kr/mån från 1/1 2024 jämfört med genomsnittshyran för nyproducerade tvåor i Stockholmsregionen 9 311 kr/mån (SCBs siffra från 2022).

I Bokoop kooperativa hyresrättsförening betalar medlemmarna motsvarande 6 månadshyror i insats (betalas tillbaka vid flytt med avdrag för skador och annan förslitning på lägenheten). Hyrorna ovan avser en typlägenhet, husen och lägenheterna är olika, i området finns 1 – 4 rum och kök.