Nyheter

Historiskt område i centrala Prag omvandlas

Crestyl Group har valt AFRY som projektör för Savarin-komplexet, ett av de mest anmärkningsvärda stadsutvecklingsprojekten i Tjeckien, som kommer att omvandla ett historiskt område i centrala Prag. För arkitektonisk design står brittiska Heatherwick Studio.

Savarin-komplexet, ett 15 000 kvadratmeter stort område, är ett av de största stadsutvecklingsprojekten i centrala Prag. Projektet består av fyra sammanlänkade delar, inklusive en omsorgsfull ombyggnation av befintliga historiska byggnader och framtagning av ett helt nytt offentligt utrymme med grönska, öppen gårdsplan och kommersiella ytor.

Byggnationen har inletts med renoveringen av barockpalatset på Na Prikope-gatan. Crestyl Group, ägare och utvecklare av projektet, har valt ingenjörs- och designföretaget AFRY som projektör för delar av komplexet.

―Vi värnar om projektet i våra hjärtan, och vi vill att det ska passa perfekt in i den övergripande visionen av Prag. Det är därför vi planerar att renovera alla förfallna historiska byggnader och ge liv åt innergården, säger Simon Johnson, chef för Crestyl Group.

Den övergripande arkitektoniska visionen och formen för Savarin-projektet ligger i händerna på den världsberömda brittiske arkitekten Thomas Heatherwick. Designen är inspirerad av Prags sammanhang och rika historiska arv ⲻ från storslagna barockpalats till vanliga hus med paviljonger och innergårdar.

AFRYs roll är såväl lokalanpassning av den arkitektoniska designen för att följa tjeckiska bestämmelser, som projektering av anläggningarna. Som projektör ansvarar AFRY för upprättande av systemhandlingar, förfrågningsunderlag och val av entreprenör. Under byggtiden kommer AFRY även att utföra byggplatsuppföljning.

―Det här projektet är exceptionellt vad gäller dess betydelse, läge, pris, koppling till historia och kultur och samarbete med världens främsta arkitekter. Vi är mycket glada över att vara involverade i detta ambitiösa evenemang som projektör, i samarbete med Thomas Heatherwick. Dessutom kräver komplexiteten nya innovativa lösningar, och som projektör bidrar vi till att ta projektet från vision till verklighet, säger Ivo Šimek, landschef Tjeckien och Slovakien, AFRY.

Bild: Crestyl