Nyheter

Dalsgatan har fått ett lyft

Sedan 1907 har det vackra guldgula huset i jugendstil tornat upp sig på Dalsgatan i backen mellan S:t Persgatan och Nygatan. Huset, ritat av arkitekterna Pihlström och Eklund, är ett av Norrköpings mest utsmyckade och balkongtäta hus i sin kategori. Ålderdom och väder har med åren skapat ett renoveringsbehov, och i mars 2023 var arbetet med en omfattande renovering av tak och fönster igång.

Fokus under renoveringen var att reparera skador på taket. Medan byggnadsställningen var uppe passade man även på att måla och renovera fönstren som också var slitna och skadade.

Utmaningen med att renovera ett så gammalt hus är att hela tiden säkerställa att material och färger stämmer överens med hur det såg ut i original.

– Det gäller att tänka framåt hela tiden. Vi är långsiktiga ägare och ska behålla fastigheterna i ett bra skick så att de håller för framtiden, säger Leif Eliasson, projektledare på avdelningen Projekt & Underhåll på Hyresbostäder.

Den nyfikne som vill se det anrika huset i en uppdaterad version kan bege sig till Dalsgatan 3-5 (backen mot Nygatan) och speja uppåt.

– Det häftigaste tycker jag är det stora, kyrklika fönstret, tillägger Leif Eliasson. Det får man inte missa!