Nyheter

Klart: Peabs första konceptförskola

Den allra första förskolan enligt Peabs modulbaserade förskolekoncept är nu redo för inflytt. Förskolan Nygården, som ligger i Nybro, är helt byggd i trä och har plats för 144 förskolebarn. Den 1732 kvadratmeter stora byggnaden består av åtta avdelningar, fördelade på två våningsplan. Förskoleverksamheten tar de nya lokalerna i bruk efter årsskiftet. 

Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, har sedan tidigare valt ut Peab som en av huvudleverantörerna av konceptförskolor i Sverige. Nybro kommun var en av de första kommunerna i Sverige att avropa Peabs förskolekoncept. Kommunen valde hustyp D, som är konceptets största förskola.

– Det fina med vårt förskolekoncept är att det är så flexibelt; kunden kan själv välja antal våningsplan, avdelningar och enheter. Alla som har varit och tittat tycker att förskolan är välplanerad och kanonfin. Samarbetet med beställaren har fungerat väldigt bra, säger Jakob Assarsson, projektchef Peab.

Förskolan Nygården består av åtta avdelningar, ett storkök och utesovplatser för barnen. Materialvalen är gjorda efter ett livscykelperspektiv, med minsta möjliga påverkan på klimatet. Fasad, bjälklag och takkonstruktion består av trä. Byggnaden är projekterad och byggd enligt Miljöbyggnad, nivå silver.

– Det är en lång byggprocess med förprojektering, upphandling och produktion men nu står vi här, tre år senare, med en färdig förskola. Konceptförskolan är verkligen jättefin och projektet är genomfört på ett proffsigt sätt, säger Andreas Paulsson, projektchef Nybro Bostads AB/AB Nybro Brunn.