Nyheter

Ett landmärke i modern träarkitektur

Pelgulinna State Gymnasium i Estland är landets största byggnad med träkonstruktion och korslimmat trä. Ett unikt landmärke och presentation utav modern träarkitektur. Projektet framhäver arkitektonisk estetik, hållbarhet och säkerhet.

Pelgulinna skolan är en prestigefylld utbildningsinstitution som nu får en inspirerande modern och framstående läromiljö.

Skolan har en betydande del av sin konstruktion byggd utav limträ och korslimmat trä. CLT utgör hela 85% utav fastigheten. Denna avancerade träbyggnad utmärker sig inte endast för sitt estetiskt tilltalande och arkitektoniska skönhet, utan har även ett väl beprövat, certifierat, brandskyddsimpregnerat fasadsystem i trä.

Från strukturella träelement till träpaneler och akustikpaneler, allt har byggts med trä.

Årets Träbyggnad i Estland

Nyligen avgjordes Building of the year i Estland som arrangeras utav Estonian Forest Wood and Forest Association.

Estonian Wood and Forest Association delar ut detta pris för 21:a året i rad och lyfter fram den innovativa och hållbara användningen utav trä i modern arkitektur.

Byggnaden i trä är ett gott exempel på hur man inte bara kan skapa imponerande fastighetsprojekt med trä, som även är hållbara, miljövänliga och säkra konstruktioner. Att som elev och lärare även ha trä som omgivning i en läromiljö känns väldigt inspirerande och som en härlig miljö att uppleva och verka i.

Arkitekten Ott Alver ifrån arkitektfirman Arhitekt Must har styrt projektet i hamn och visar ett stort engagemang för framstående hållbar arkitektur där träet är i fokus.

ARCWOOD har stått för CLT och Glulam.

Träprodukterna har levererats utav Thermory.

Woodsafe Timber Protection har brandimpregnerat stolpar och träpaneler WOODSAFE WFX brandimpregnering utan ytbehandling som är typgodkänt för bruksklass brandskyddat trä EN16755 för utomhusanvändning över tid.

Thermory och Woodsafe Timber Protection har ett internationellt samarbete i flertal europeiska länder gällande Thermorys Värmebehandlade trä samt brandskyddsimpregnering ifrån Woodsafe Timber Protection.

Fakta:

Beställlare: Riigi Kinnisvara AS

Huvudentreprenör: Merko Ehitus Eesti

Arkitekt: Ott Alver at Arhitekt Must

CLT har levererats utav ARCWOOD

Trä Material: Thermorys Värmebehandlade Furu

Brandskyddsimpregnering: WOODSAFE WFX