Nyheter

Kreativa arkitektförslag för området vid Södra hamn och Stadsfjärden

Nya stadsdelar, bostadsområden på vatten, ståtliga landmärken och lummiga parker är några detaljer i inkomna bidrag till arkitekttävlingen Europan. Förslagen beskriver olika sätt att utveckla området vid Södra Hamn och Sörfjärden som en följd av att Norrbotniabanan ska dras genom staden. Nu finns de sex tävlingsbidragen att se på Stadsporten fram till 3 november och fredagens öppet hus lockade många intresserade.

Piteå är en av fem svenska orter som kvalificerat sig att delta i den internationella arkitekttävlingen Europan. Piteå kommun och Trafikverket deltar tillsammans för att få idéer och inspiration kring framtida stadsplanering inför dragningen av Norrbotniabanan genom staden.

– Bygget av Norrbotniabanan skapar helt nya möjligheter för utvecklingen av centrala Piteå och området kring Södra Hamn och Sörfjärden. Att medverka i den här tävlingen hjälper oss att se möjligheter och ger nya idéer. Vi vill att det här ska bli så bra som möjligt för Piteå och vi som lever här, säger Patric Lundström, kommunstyrelsens ordförande.

Syftet med medverkan i tävlingen är att få genomtänkta stadsbyggnadskoncept för hur man kan förbättra, underlätta och öka tillgången till vattnet och dess omgivande grönområden och samtidigt bygga en järnväg genom staden som gör det möjligt för urbanitet och natur att samexistera.

– I förslagen finns olika spännande lösningar för att koppla ihop staden med området vid Sörfjärden, var vi kan bygga nya bostäder och mycket annat. Det är roligt att få visa upp de kreativa förslagen för allmänheten. Nu hoppas vi att många tar chansen att komma hit under tiden som utställningen finns på plats, säger Florian Steiner, stadsarkitekt Piteå kommun.

Ta del av tävlingsbidragen på Stadsporten

Utställning med de sex tävlingsbidragen finns nu på Stadsporten fram till 3 november. Tävlingsbidragen finns också att ta del av via Piteå kommuns och Trafikverkets webbplatser, länkar nedan.

Besökarna under fredagens öppet hus var väldigt intresserade och nyfikna. Utställningen ger en insikt i att den samhällsomvandling som Norrbotniabanan kommer att innebära är både omfattande och komplex.

– Tävlingsbidragen är idéskisser från arkitekterna som visualiserar och beskriver hur området skulle kunna utvecklas tillsammans med järnvägen. Det blir en bra input i vår fortsatta planering i samverkan med kommunen när vi ska utveckla Piteå, säger Pär Fleuron, projektledare Trafikverket.

De vinnande bidragen utses av en internationell jury i december. Efter det finns möjlighet för Piteå kommun och Trafikverket att tillsammans utveckla innehållet i tävlingsbidragen.

Piteå kommuns pågående arbetet med området i Södra hamn och Sörfjärden ingår i arbetet med ett planprogram för området.

Trafikverkets arbete med järnvägsplaner beräknas starta i slutet av 2024.

Fakta om arkitekttävlingen

Tävlingen är en internationell arkitektur- och stadsbyggnadstävling för team med deltagare under 40 år. Tävlingen hålls vartannat år, och temat för denna omgång är Living Cities (levande städer).

I maj fick deltagarna en digital rundvisning i Piteå för att bilda sig en uppfattning av tävlingsområdet. I slutet av juli skickade sedan deltagarna in sina tävlingsbidrag, följt av ett juryarbete under hösten. Vinnarna kommer att utses i december av den internationella juryn.

På bilden: Tävlingsbidraget Timmerfjärden i Europan 2023