Nyheter

Nu upphandlas entreprenör för nya bryggan i Havslätt

Nu är det klart – Oskarshamns kommun tar nästa steg för att Havslätts brygga ska vara på plats till sommaren 2024. I veckan går Oskarshamns kommun ut med upphandling av en entreprenör för arbetena.

– Målet är att bryggan ska vara färdig till sommaren. Den nya bryggan kommer att bli ett lyft för hela området, säger Anton Sejnehed (S), ordförande i bildningsnämnden.

Dialogen med länsstyrelsen har dragit ut på tiden, men nu är det klart med strandskyddsdispens och tillstånd för vattenverksamhet, vilket är en förutsättning för att bygga Havslätts nya brygga. Det som återstår är själva bygglovet, men den processen väntas inte sinka planerna på en uppdaterad badplats till den stora O-Ringensommaren 2024.

Nu i veckan publiceras upphandlingen av entreprenaden. I arbetena ingår att först riva den gamla bryggan och sedan bygga upp den hundra meter långa nya bryggan som tar sikte mot Blå jungfrun.

– Det kommer bli ett riktigt landmärke för oss och är en del av den utvecklingsplan för Havslätt som togs fram för några år sedan, säger bildningsnämndens förste vice ordförande Stefan Pettersson (M).

Fakta om nya bryggan:

Den nya bryggan blir 100 meter lång och närmare 4 meter bred.

Den totala ytan blir ungefär 10 gånger större än nuvarande brygga.

Längs bryggan kommer det finnas 12 bänkar och 8 badstegar.

Badrampen får en ny placering i anslutning till bryggan.

Längst ut blir det en sexkantig plattform med en bredd om 16 meter.

Ute på plattformen blir det en 2,5 meter hög avsats samt en svikt för hopp och dyk.

Bryggtorget kommer prydas av ett konstverk som anknyter till Blå jungfrun, verket skapas av den lokala konstnären Anna-Malin Andersson.

På stranden byggs ett trädäck som ansluter bryggan till toalett, omklädningsbås samt gång- och cykelvägen.