Nyheter

Rimbo tävlingsområde i årets upplaga av Europan

Centrala Rimbo är ett av tävlingsområden i årets upplaga av den internationella arkitekttävlingen Europan. Nu är det klart vilka bidrag som kvalat in till tävlingen. Alla bidragen finns att se på biblioteket i Rimbo.

Nu går den sjuttonde omgången av den internationella arkitektur- och stadsbyggnadstävlingen Europan in i nästa fas, när det klart vilka bidrag som kommer delta i själva tävlingen.

För Rimbo deltar åtta bidrag i tävlingen, och fram till den 30 oktober kommer alla bidragen finns att se på Rimbo bibliotek. Under utställningstiden vill Norrtälje kommun gärna ha allmänhetens synpunkter på tävlingsbidragen. Synpunkter kan lämnas på biblioteket eller digitalt via kommunens webb.

– Det är kul att vi fått in så många spännande tävlingsbidrag för hur vi kan utveckla Rimbo, och jag tror att det här kommer hjälpa oss i den långsiktiga planeringen. Nu hoppas jag att många Rimbobor går och tittar på förslagen och ger oss sina tankar om dem, säger Annika Andersson som är planchef i Norrtälje kommun.

Tävlingsbidragen innehåller både smarta och nyskapande idéer, och en del högtflygande planer. Bland annat föreslås en gågata genom hela Rimbo centrum, ett resecentrum med ett ”town hall”, en stor damm, en ny stadspark, centrumnära radhus, nio-våningshus, kolonilotter och en underjordisk tågstation.

Europan är en tävling för arkitekter, landskapsarkitekter och stadsplanerare under 40 år från hela Europa. Vinnaren väljs ut av en internationell jury, och vinnaren presenteras 4 december. Kommunens projektgrupp och invånarnas synpunkter väger tungt i jurybedömningen. Det vinnande bidraget bearbetas sedan vidare tillsammans med kommunen för att bidra i planeringen av Rimbo centrum.

Tävlingsbidragen kan ses på Rimbo biliotek på Rimbo torg 3 under bibliotekets öppettider fram till 31 oktober.