Nyheter

Invigning av Kvarteret Hackan på Kronogården

Den femte oktober invigdes kvarteret Hackan på Kronogården i Trollhättan. Det var en vacker höstkväll som lockade mycket folk, både inbjudna och nyfikna. Kvarteret Hackan som tidigare rymde äldreboendet Klockaregården har genomgått en total omvandling och rymmer nu 64 nya lägenheter som redan fyllts av hyresgäster.

Arbetet med kvarteret Hackan startade redan 2019. Efter att fastigheten stått tom i flera år inleddes då ett omsorgsfullt planeringsarbete med en omfattande medborgardialog. Det hölls ett flertal dialogmöten med barn, ungdomar och vuxna från Kronogården och man gjorde en webbenkät som många kommuninvånare tog chansen att svara på. Representanter från Trollhättans Stad såväl som från Polismyndigheten bjöds in till dialog. Medborgardialogen blev en viktig del i en omfattande nulägeanalys som Eidar gjorde tillsammans med Skanska och arkitektbyrån White och som blev en grund för hur kvarteret Hackan utformats.

Målet var att tillföra innehåll som skapar förutsättningar för en lockande mötesplats för alla som bor i Trollhättan. Det blev 64 moderna lägenheter i storlek 1 till 5 rum och kök. Samtidigt fortsätter nu arbetet med att göra iordning lokaler i markplan för de olika verksamheter som flyttar in till sommaren. Det blir en vårdcentral, ett apotek förhoppningsvis ett café och en friskvårdsanläggning som Arena Älvhögsborg ska driva. Samtliga verksamheter är sådant som efterfrågades i medborgardialogen.

– Fastigheten har genomgått en total renovering såväl invändigt som utvändigt. Vi har bytt tak, fasader, fönster, värmesystem, ventilation, el och skapat nya planlösningar för lägenheter. Huset har fått solceller på taket och en ny gårdsmiljö med sittplatser, lekredskap och plats för att umgås. Renoveringen av Hackan och Kronogårdstorg är ett viktigt steg i stadens arbete med stadsdelsutveckling av Kronogården, säger Eleonor Olofsson, Fastighetsutvecklingschef på Eidar.

I fastighetens markplan har det byggts en stor tvättstuga med flera maskiner och stora fönster ut mot torget. Här kan flera personer tvätta samtidigt och tanken är att skapa en social plats i huset. Hela huset har fått digitala lås, i såväl lägenhetsdörrar, entréportar, som i dörrar till gemensamma utrymmen. Digitala lås innebär en enklare nyckelhantering för såväl hyresgäster som Eidars personal och entreprenörer. Det ökar säkerheten och minskar kostnader och administration.

Invigningen av Hackan blev en glad och trevlig ceremoni i strålande höstväder med inbjudna entreprenörer, politiker, medarbetare på Eidar, hyresgäster och Kronogårdsbor.

Kommunstyrelsens ordförande i Trollhättan, Peter Eriksson inledde med att uttrycka att det verkligen var en glädjens dag och tacka samtliga inblandade. Eidars fastighetsutvecklingschef Eleonor Olofsson, Skanskas distriktschef Anders Eriksson och arkitektbyrån White Bruno Manrique-Carrera fick berätta om projektet. Samtliga uttryckte en stolthet över resultatet och betonade att arbetet har präglats av dialog, hållbarhet och gott samarbete.

Eidars styrelseordförande Jennie Bergius Eriksson och vd Urban Blom berättade om den långa process som lett fram till dagens fina resultat. Jennie och Urban fick sedan hålla upp invigningsbandet så att de tre unga hyresgästerna Fatma, Hudefi och Harun kunde klippa bandet.

– Kronogårdstorg är en viktig plats för Kronogården. Nu blir platsen levande igen. Hyresgästerna och de verksamheter som nu flyttar in bidrar till att skapa en plats med liv och rörelse som många kan ha anledning att besöka. Målet när arbetet startade var just att skapa en levande, attraktiv och lockande mötesplats som skulle bidra till att lyfta hela stadsdelen, säger Urban Blom ,vd på Eidar.