Nyheter

Duving tar form – nytt bostadsområde med fokus permanentboende i Duved

I den växande fjällbyn Duved i Åre kommun är det nära till allt och från det nya bostadsområdet Duving är det minutavstånd till såväl service som rekreation. Det 15-minuters område som är centralt i stadsplanering runt om i världen existerar redan i Duved. Inom loppet av bara några minuter finns skola, förskola, mataffär, hälsocentral, fotbollsplan, gym, padelhall, längdspår och skidbackar.

I etapp ett av projektet Duving är stommarna för det första huset nu resta och huskropparna börjar att ta form. Merparten av bostadsrätterna är redan sålda och inflyttning är planerad till första halvan av 2024. Stort fokus har lagts på planering av ett område med invånare som har en aktiv livsstil.

Bostadsområdet riktar sig främst till målgruppen permanentboende vilket visar sig bland annat i större genomtänkta förvaringsutrymmen, cykel/vallabodar och gemensamma odlingslotter för självhushåll.

– Som uppvuxen och boende i en klassisk turistkommun vet jag vikten av att bygga för människorna på platsen, säger gotlänningen Pigge Werkelin, delägare i Fjällbyggarna Duved AB, företaget bakom Duving. I Åre är behovet av permanentboende stort men med höga huspriser är det få förunnat att kunna köpa ett boende på platsen där man valt att bosätta sig. Vi väljer att bygga högkvalitativt men smart och kan därför hålla nere kvadratmeterpriset. Med gångavstånd till tågstationen blir Duving ett perfekt ställe även för de som pendlar till andra platser för arbete.

Byggledare Lukas Zabala Vaca, som har lämnat Stockholm för att bosätta sig i Duved och själv valt att köpa en lägenhet i första etappen, är nöjd med att tidsplanen håller:

– Under sommaren utfördes markarbeten för att påbörja grunden till bostadshusen och de första stommarna är nu resta. Vi har ett grymt team på plats som trots sommarens utmanande väder lyckats hålla tidsplanen.

Beräknad inflyttning i Brf Duving 1 är januari till maj 2024.