Nyheter

Nu påbörjas bygget av Hans Alfredsons plats

Hans Alfredson, folkkär kulturprofil och lokalkändis, ska äntligen få en egen plats i Helsingborg. Hans Alfredsons plats byggs på vändplatsen i slutet av Karl Johans gata utanför Stadsteatern. Bygget väntas stå klart i början av 2024 om allt går som planerat.

Idag är vändplatsen en stor och trafikdominerad asfaltsyta där många passerar varje dag. I ombyggnationen och skapandet av Hans Alfredsons plats kommer grönska och mänskliga möten få ta större plats och omfamna Alfredsons humor och lekfullhet, men där de befintliga funktionerna låts vara kvar.

En digital dialog där helsingborgarna kunnat dela med sig av sina käraste eller starkaste minnen av Hans Alfredson är en viktig byggsten i arbetet, och är ett sätt vi gärna arbetar på för att involvera invånare i utformningen av staden.

– Stora delar av inspirationen till platsens utsmyckning kommer just från helsingborgarnas minnen av Hasse, som vi samlade in i en enkätdialog. Många poängterar hans underfundighet och ständiga glimt i ögat som vi verkligen vill ta vara på och låta vara en del av platsen, att du får upptäcka det roliga själv, säger Pamela Sjöstrand, landskapsarkitekt.

Invånarminnena samlades in och överlämnades till Sydväst arkitektur & landskap, som sedan tagit fram utformningen av platsen. Den som kan sin Hans Alfredson kommer kunna känna igen den blommiga falukorven som leder dig upp till Drottninggatan, och andra blinkningar till hans verk som Ägget är löst, Varför är det så ont om Q, och många andra.