Att spela kort har varit ett populärt nöje i hundratals år. I princip varje hushåll har en kortlek liggande i en låda någonstans. Med en lek på bordet öppnas en dörr till massor av olika roliga spel som lämpar sig väl när hösten kryper sig på. Kan det rent av vara höstens lilla familjeprojekt, att lära sig fler kortspel för att kunna spela tillsammans? Då behöver du knappast besöka ett casino för att få spänning, utan kan spela för att det är roligt tillsammans med dina nära och kära.
De flesta kortspel som har blivit populära spelas endast med en kortlek, eller i vissa fall flera kortlekar. Men det krävs inte någon annan spelutrustning. Vilken typ av spel du vill spela – intensivt, avslappnat, kalkylerat eller simpelt – är upp till dig och dina medspelare. En kortlek erbjuder en närmast oräknelig mängd alternativ för underhållning.
En faktor som inte ska underskattas när det kommer till att spela kort är det faktum att man inte behöver vara uppkopplad mot internet. I en värld som blir mer digital för varje dag som går kan det vara skönt att få hålla på med något där teknologi inte har ett finger med i spelet (även om många kortspel också finns att spela på webben). Här följer några roliga kortspel som du kan lära dig för att sedan spela med familjen.
Finns i sjön
En riktig klassiker bland kortspel är Finns i sjön. Spelet går väldigt fort att lära sig och passar bra för de flesta åldrar. Målet med spelet är att få flest fyrtal. Ett fyrtal är alla färger av en viss korttyp, till exempel alla åttor eller alla kungar. Varje spelare börjar med sju kort som man inte visar för varandra.
Korten som inte finns på hand läggs ut på bordet. Spelaren som börjar tar en titt på sena kort och frågar sedan någon av de andra spelarna om ett kort. Har man till exempel redan tre fyror frågar man “Karl” om han har några fyror. Om han har det måste han lämna ifrån sig kortet. Har han ingen fyra svarar han “finns i sjön” och då får man ta ett kort från bordet.
När man har slut på kort får man plocka till sig nya från sjön så att man har sju på hand. När alla fyrtal har samlats ihop vinner den spelaren med flest.
Svälta räv
Precis som Finns i sjön är även Svälta räv ett spel som fungerar fint att spela får de flesta åldersgrupper. Slutmålet i spelet är ganska simpelt. Här tävlar man om att samla på sig så många kort man bara kan. Vinnaren är den som till slut sitter med samtliga kort.
Svälta räv går endast att spela en mot en. Man börjar med att dela upp korten mellan varandra så att man har 26 stycken var. Spelarna håller hela bunten i handen med baksidan pekande uppåt.
Spelet går ut på att i tur och ordning lägga kort ovanpå varandra. Om någon lägger ett klätt kort behöver den andra få ut ett till fyra nummerkort (beroende på om det är knäkt, dam, kung eller ess som lagts) för att vinna bunten. Gör man inte det vinner den andra kortleken.
Vändåtta
Den som har spelat UNO tidigare kommer snabbt att förstår sig på Vändåtta. Spelet går ut på att göra sig av de kort man har på handen. Om man inte lyckas behöver man plocka på sig fler kort. Vilket kort man lägger avgörs av vilken färg som ligger på bordet.
Om du har flera kort av samma färg kan du lägga allihopa på en gång. Om man lägger en åtta vänds högen av kort på och man får lägga ett nytt kort. Lägger man ett ess får de andra plocka upp ett nytt kort var.
När man har tre kort kvar måste man ropa “varning” och när det bara är ett kvar ropar man “lappen”. Detta är för att de andra ska vara beredda på vad som håller på att ske. Att lägga sitt sista kort kallas för att “gå ut”. Man får inte gå ut på ess eller åttor.
Chicago
Det klassiska stickspelet Chicago har rester av poker och en rad andra kortspel i sig. Det är ett relativt avancerat kortspel som har flera moment, vilket gör det lämpligt för något äldre barn och vuxna. Man kan spela två spelare, men det är roligare om man är åtminstone tre eller fyra spelare.
Man spelar med en vanlig kortlek, men lägger undan jokrarna. Spelet går ut på att skapa en så bra pokerhand som möjligt. Du får fem kort på handen från början och har sedan tre byten på dig att skapa en starkare pokerhand genom att slänga kort som sedan ersätts med nya kort från högen. Som alltid är färgstege den bästa pokerhanden, medan ett ensamt par är den sämsta handen som ger poäng i Chicago.
Efter varje byte delas poäng ut till den som har den bästa handen. Då ska man inte visa sina kort, utan spelet bygger på att man ärligt redovisar vad man har för hand. Det är endast den som har bäst hand som får poäng.
När alla byten är gjorda (vissa spelar Chicago med färre byten) väntar en stickrunda. Då ska samtliga fem kort användas i stick och den som tar det sista sticket får poängen. Om man tar det sista sticket med en tvåa får man ytterligare poäng. Om man har annonserat en “Chicago” innan stickrundan och sedan lyckas plocka samtliga fem stick får man ännu fler poäng. Det krävs att man gör minst en Chicago under ett parti för att kunna gå ut.
De exakta reglerna för Chicago kommer att variera mellan olika familjer och poängsystemet kan också se annorlunda ut beroende på vem du spelar med. Tänk på att bestämma den typen av regler innan ni sätter igång att spela. Det behöver inte vara ett särskilt stort projekt. Det blir mest rättvist för alla inblandade spelare.
Photo: