Nyheter

Tetriis firar milstolpen med 76 nya äldreboenden i Helsinge utanför Köpenhamn

Kransen höjdes och solen sken vackert över Roberthaven i Helsinge, nordväst om Köpenhamn, när Tetriis kunde fira resefest för Agorahavernes sjunde samhälle i raden av attraktiva bostadsgemenskaper för vuxna (50+) utan hemmaboende barn.  

Gribskovs borgmästare Bent Hansen höll tal till förmån för bygget och både hantverkare, rådgivare och blivande boende dök upp för att fira det goda hantverket.

Stor efterfrågan på bostadsgemenskaper

Bostäder för seniorer är populära och på mindre än fem år har projektutvecklaren Tetriis byggt närmare 500 nya bostäder för 50+-segmentet på Själland och Fyn. Bostadsrätten i Helsinge är den sjunde grenen av bostadsrätterna, som även finns i Slagelse, Næstved, Holbæk och Odense. Precis som de andra samhällena ingår Roberthaven i konceptet  

Agorahaverne som består av moderna och välmöblerade hyresbostäder byggda kring en stor grön atriumträdgård med plats för umgänge och grannskap.   

Ett nytt sätt att leva och leva

Gribsskovs borgmästare hade dykt upp för att fira bygget och var glad över den nya boendeform som Roberthaven skapar i kommunen:

– Här har du möjlighet att träffa andra likasinnade och samhällsorienterade. Därigenom kan nya former av sammanhållning uppstå och nya gemenskaper kan blomstra, sa han från talarstolen.

De många närvarande invånarna kunde också bekräfta att de såg fram emot att flytta in i samhället. Här ser de bl.a. upp till gemensam middag, vandringsklubb, bouleklubb m.m. Och uthyrningen går bra. Mer än hälften av bostäderna är uthyrda – och inflyttning sker i december.

Gröna växter och doften av trä

Agoraträdgårdarna är en arkitektritad konceptbyggnad i trä, som ger ett mycket lågt CO2-avtryck och ett behagligt inomhusklimat.  

Alla Agora-trädgårdar består av en cirka 1000 m2 stor atriumträdgård: fylld med gröna växter och olika zoner för invånarna att vistas och göra aktiviteter.  

Som i alla Tetriis övriga koncept har man lagt vikt vid trä som primärt byggmaterial – och tillsammans med de gröna växterna ger träet en fantastisk doft och ett behagligt inomhusklimat för de boende.  

– För fem år sedan startade vi Agora Gardens och sedan dess har fokus legat på att kontinuerligt förfina konceptet till glädje för våra invånare, sa projektledare Michael Krolykke från uppdragsgivaren. Vi upplever ett stort intresse för våra bostäder och ser fram emot att snart kunna avsluta ytterligare ett projekt.

Fakta om Agora-trädgårdarna:

Agorahaverne är namnet bakom konceptet för en rad nya bostadsgemenskaper som Tetriis utvecklar och bygger över hela landet. Konceptet fokuserar på biologisk mångfald, ett minimalt CO2-avtryck och inte minst att skapa ramar för ett bra och aktivt samhälle för de framtida invånarna. 

Målgruppen är vuxna 50+ utan hemmaboende barn, som söker ett bra grannskap – men samtidigt gärna vill kunna gå i pension till ett eget privatboende. Agoraträdgårdarna finns redan i Slagelse, Holbæk, Næstved och Odense och det finns fler på ritbordet på både Jylland och Själland. 

Roberthaven i Helsinge består av 76 moderna två- och trerumshus runt en stor, grönskande atriumträdgård. Bland de många gemensamma faciliteterna finns orangeriet, örtagården, gemensamt kök, gästboende och andra mysiga sällskapsytor.  

Inflyttning sker i december.