Nyheter

Där konst möter arkitektur

I mer än tre decennier har de tre världskända skulptörerna Ulla och Gustav Kraitz haft en vision om att bygga en plats för konst och kreativitet i sitt mångåriga hem i södra Sverige. Idag är det mer än bara en vision, på norra delen av Bjärehalvöns ligger ett av Skånes största kulturprojekt – Ravinen.

Ravinen är ett 1 500 kvadratmeter stort kultur- och konstcentrum ritat av arkitekten Pontus Möller. Konstcentret har stora glastak med utsikt över kusten och havet.

– Den första utmaningen var att ta den första skissen på en byggnad värd hundra miljoner kronor och skära ner den med ungefär hälften för att göra projektet ekonomiskt lönsamt. Min idé blev en kvadratisk design – en tvåvåningsbyggnad med fyra komponenter: tre konstgallerier, ett auditorium, en restaurang-bistroavdelning och personalrum, tillsammans med entré och reception, säger Pontus Möller, Möller Arkitekter.

Galleridelen av byggnaden vetter mot norr, med en glasvägg som har utsikt över vackra Laholmsbukten. Det är en spektakulär utsikt och omgivningarna är perfekta för konstutställningar där man vill ha mycket dagsljus, men inte direkt solljus.

 SAPA kund: Alab Aluman AB
SAPA Produkter: Fasader, Dörrar och Fönster
Arkitekt: Pontus Möller Arkitekt
Entreprenör: Peab