Nyheter

Debatt: ”Exjobbet visar hur unika hus kan bevaras – utan att minska ägarnas byggrätt”

Tibergs möbler i Göteborg kan bli ett win-win-projekt och ett gott exempel på hur politikens arkitekturambitioner kan förverkligas genom bevarande. Det visar ett examensarbetet av Jonatan Forsman.”

Det skriver Ola Nylander, professor på Chalmers arkitekturskola och medlem i Föreningen Fasad i ett debattinlägg i Arkitekten:

”Vid Bangatan 12–20 i Majorna finns ett antal unika och rivningshotade trähus. Det är över 100 år gamla hus i två-trevåningar som det en gång fanns många av i Majorna, Olskroken, Haga och Landala. Men nu är de bortrivna och med få undantag finns bara de vid Bangatan kvar. Mellan trähusen finns ett femvåningstegelhus byggt 1874. Bakom trähusen, mot Masthuggsberget, finns ett gammalt landshövdingehus. Även dessa är hus värda att bevara.”

”Att riva eller bevara har varit en fråga i många år. På ena sidan finns ägarna, familjen Tiberg, som genom en rivning kan bygga nytt och maximalt utnyttja sin byggrätt. Att riva och bygga nytt innebär 9–10 000 kvadratmeter i ett nytt hus. Att jämföra med 4 000 kvadratmeter om man renoverar de befintliga husen. På andra sidan finns Göteborgs stad och bevarandeintressen som vill att de unika trähusen sparas. Men staden har inte velat ersätta Tibergs för utebliven byggrätt och positionerna har varit låsta, länge. En gammal och luddig stadsplan från 1800-talet har försvårat argumentationen från båda sidor.”

Läs hela debattartikeln här:

www.arkitekten.se