Nyheter

Odds som pekar ut favoriterna: Europas stora fotbollsligor har premiär

Att spana in odds inför en ny fotbollssäsong är alltid intressant. Det ger en bra bild av var samtliga klubbar står, samt vad man kan förvänta sig av säsongen. Samtidigt finns det alltid överraskningar, både positiva och negativa sådana, som rör om i grytan. Vi ska titta närmare på hur läget ligger i Europas stora fotbollsligor.

Den här tiden på året är alltid fylld med förväntningar och förhoppningar. Klubbarna som underpresterade under fjolåret kan börja om från noll och gå in med vetskapen om att det bara kan bli bättre. Detta samtidigt som man inte har råd med ännu en svag säsong.

Kontrakt ska säkras, titlar ska försvaras och därtill finns det alltid åtråvärda Europaplatser att slåss om. Vissa ligor i Europa har förmågan att vara mer jämna än andra. Där ligger bland annat vår kära Allsvenskan bra till, som ofta ser olika vinnare varje år. Dock är det en liga som har varit igång sedan i våras.

När vi pratar om Europas stora fotbollsligor är det Premier League i England, La Liga i Spanien, Serie A i Italien, Bundesliga i Tyskland samt Ligue 1 i Frankrike. Samtliga är tävlingar med start under sensommaren.

Som alltid erbjuder spelbolagen betting både på lång sikt och för varje match som spelas. Långtidsspel, odds inför match och livebetting är bara några populära spelformer som finns att sätta tänderna i.

Vi ska reda ut vilka klubbar som är favoriter i respektive toppliga i Europa. Tar du rygg på Manchester City, Bayern München och Inter eller tror du dig kunna hitta en outsider som tar hem ligatiteln när allting ska avgöras till våren?

Premier League

Den kanske största ligan av alla är Premier League. Englands 20 bästa klubbar gör upp i en 38 omgångar lång serie. Mellan seriematcherna ska cupspel, både inhemskt och ute i Europa, klämmas in. En faktor som av erfarenhet påverkar olika lag olika mycket.

Datum: 12 augusti 2023 – 19 maj 2024

Vinnare 2022/23: Manchester City

Efter ett par års titelkamp mellan Manchester City och Liverpool blandade sig Arsenal in i leken under fjolåret. Det gick inte vägen för Liverpool som fick nöja sig med en femteplats. Manchester City fick långt in på säsongen jaga Arsenal, men lyckades till slut ta sig förbi och ta hem ligatiteln.

Föga förvånande är det Manchester City som går in i säsongen som favoriter till att vinna guldet. Där bakom finns det en rad klubbar som väntas kunna utmana. Arsenal, Liverpool, Manchester United, Tottenham, Chelsea och Newcastle kan på en bra dag besegra samtliga motståndare.

Ska man vinna en ligatitel gäller det dock att behålla en kontinuitet över 38 omgångar. För det krävs en hög högstanivå samt en hög lägstanivå. Det ska till en bred trupp som klarar av ligaspel varvat med cupmatcher.

Odds bland spelbolag med svensk licens på Premier League placerar klubbarna enligt nedan.

1. Manchester City

2. Arsenal

3. Liverpool

4. Manchester United

5. Newcastle United

La Liga

I Spanien är det La Liga som gäller och i vanlig ordning väntas det bli en kamp mellan storklubbarna tillika rivalerna Real Madrid och FC Barcelona. Trots respass i gruppspelet i Champions League lyckades “Barca” hålla ihop det i ligaspelet och blev mästare med god marginal ner till tvåan.

Datum: 11 augusti 2023 – 26 maj 2024

Vinnare 2022/23: FC Barcelona

Genom åren har det som sagt varit Real Madrid och FC Barcelona som har utmanat varandra i toppen av La Liga. På senare år har Atlético Madrid klivit upp strax bakom och har passat på att vinna två ligatitlar. Det blir spännande att se ifall man lyckas störa landets två största klubbar.

Real Madrid har bland annat plockat in supertalangen Jude Bellingham som väntas ta en plats på det centrala mittfältet. Där har man sedan tidigare Luka Modric och Toni Kroos, två av världens främsta spelgenier.

Det stora frågetecknet är annars offensiven och vad som händer med densamma nu när Karim Benzema har lämnat. Vinicius Junior kommer få dra ett tungt lass. Då har FC Barcelona en mer självklart målskytt i Robert Lewandowski som var starkt bidragande till att klubben tog hem ligatiteln under fjolåret.

La Liga brukar bjuda på en tuff kamp om Europaplatserna. Sevilla vann visserligen Europa League, en turnering man har varit oerhört lyckosamma i, men var en besvikelse i ligaspelet. Odds på La Liga visar att man förväntas vara med i toppen återigen.

1. Real Madrid

2. FC Barcelona

3. Atlético Madrid

4. Sevilla

5. Real Sociedad

Serie A

Efter en lång längtan stod Napoli äntligen som mästare av Scudetton. Den här säsongen väntas inte bli en lika behaglig resa. Flera revanschsugna klubbar har kapacitet att utmana om titeln. Med fyra olika ligamästare på lika många år är en jämn och nervkittlande serie att vänta.

Datum: 20 augusti 2023 – 26 maj 2024

Vinnare 2022/23: Napoli

Inter Milan tog hem titeln under säsongen 2020/21. Med flera stjärnspelare i truppen finns det kapacitet att återigen placera sig överst på pallen. Fjolårets äventyr i Champions League, som slutade med en bitter finalförlust mot Manchester City, var ett bevis på nivån som finns.

Bakom Inter är det fjolårsvinnaren Napoli som har lägst odds. Det är aldrig enkelt att försvara en titel. Napoli har ett ligaguld på 30 år. Det återstår att se om blixten slår ner två gånger på samma ställe.

Juventus och Milan står näst på tur. För Juventus har en stor del av försäsongen handlat om transferfönstret, samt att klubben inte kommer att delta i något Europaspel. Det skulle kunna vara en fördel för storklubben som efter många års dominans har haft det tuffare på senare tid.

Milan gick in i förra årets säsong som regerande mästare men lyckades inte upprepa bedriften. Nu väntar en tid utan Zlatan Ibrahimovic i klubben efter att svensken har lagt skorna på hyllan. Det är därmed dags för en ny fanbärare att kliva fram.

1. Inter Milan

2. Napoli

3. Juventus

4. AC Milan

5. Roma

Bundesliga

Tyska Bundesliga har i många år dominerats av Bayern München. Under fjolårssäsongen kom man undan med blotta förskräckelsen. Framför allt Borussia Dortmund utmanade ända in i den sista ligaomgången. Känslan är att avståndet mellan Bayern München och övriga klubbar har minskat.

Datum: 18 augusti 2023 – 18 maj 2024

Vinnare 2022/23: Bayern München

Det var i den sista ligaomgången som Bayern München säkrade titeln. När Borussia Dortmund inte lyckades vinna sin match, som hade inneburit att ligatiteln hamnade i Dortmund, kunde Sadio Mané och resten av gänget till slut fira, om än med andan i halsen.

Se när Borussia Dortmund tappade guldgreppet i den sista omgången

Nämnda Mané lämnade klubben och under sommaren har jakten på en ny anfallare varit intensiv. Det är nu klart att det blir Harry Kane som blir det nya offensiva vapnet. Kane har öst in mål i Premier League men beger sig nu till Tyskland för att vinna titlar.

Bayern München är inte helt oväntat favoriter till att vinna ännu ett guld. Den främsta utmanaren enligt odds på Bundesliga väntas bli Dortmund, som kommer med blodad tand efter silverplatsen 2022/23.

Emil Forsbergs RB Leipzig har visat sig kapabla att utmana om titeln och har återigen en slagkraftig trupp. Vissa frågetecken finns kring tappet av mittbacken Josko Gvardiol. Kan man ersätta honom blir det återigen spännande att följa lagets framfart.

Klubbar som Union Berlin och SC Freiburg stod för fina insatser senast. Union Berlin tog hand om en av Champions League-platserna, en enorm bedrift med tanke på att klubben nyligen var nere i andradivisionen. Med det sagt blir det svårt att utmana Bayern München i nuläget.

1. Bayern München

2. Borussia Dortmund

3. RB Leipzig

4. Bayer Leverkusen

5. Union Berlin

Ligue 1

Med stjärntrion Lionel Messi, Neymar och Kylian Mbappé var det inte frågan om utan när Paris Saint-Germain skulle ta hem ligatitlen i Frankrike. Stora stjärntapp under sommaren ger indikationer på att det kan bli tufft att jogga hem guldet i år.

Datum: 12 augusti 2023 – 18 maj 2024

Vinnare 2022/23: Paris Saint-Germain

Paris Saint-Germain har sedan Zlatan Ibrahimovic anslöt till klubben laget beslag på den absoluta merparten av ligagulden som har delats ut. Vi minns när Lille smet emellan och snuvade huvudstadsklubben på titeln. Varje säsong brukar ett nytt lag resa sig och vara med i toppen.

Det är ett stort favoritskap återigen på PSG. Man kommer dock att spela 38 matcher varav många är motståndarlagets största för säsongen. Det gäller att inte underskatta något lag och att behålla ett stort fokus även i matcher mot mindre motståndare. Samtidigt är klubben på jakt efter den titel i UEFA Champions League som man har varit nära ett par gånger.

Rivalen Olympique Marseille har näst högst odds för att vinna ligan. Här finns stjärnglans att ta av, medan jämnheten i prestationerna under säsongen måste hittas. Lens stod för en fin prestation under fjolårssäsongen och ska åtminstone försöka upprepa den.

AS Monaco vann ligatiteln säsongen 2017/18, då med en viss Mbappé i laget. Truppen nu består av bland annat Takumi Minamino, Breel Embolo och Wissam Ben Yedder som är spelare från den högre hyllan.

Andra klubbar som är värda ett omnämnande i sammanhanget är Lille, Olympique Lyon och Rennes som besitter en hög högstanivå.

1. Paris Saint-Germain

2. Olympique Marseille

3. Lens

4. AS Monaco

5. Lille