Nyheter

Arkitekten väljer plåt från Rheinzink

Det nya bostadsområdet Prästhöjden utanför Borås har vuxit upp på en lummig och vacker naturtomt. Det kommunala bostadsbolaget Fristadbostäder AB (FRIBO) står bakom en av de nya fastigheterna som innefattar 29 hyreslägenheter.

När detta lägenhetshus planerades hade FRIBO ett mål – huset ska hålla i minst 100 år. Magnus Almung valdes som arkitekt för projektet och hans uppgift blev att utforma ett hus baserat på tekniska lösningar och material som håller över tid.

– När man bygger hus idag planerar man oftast för att de ska hålla i 50 år. Fristadbostäder som är ett kommunalt bostadsbolag arbetar långsiktigt och bestämde sig istället för att detta hus ska hålla i minst 100 år. Det påverkar materialvalen och jag behövde därför föreslå material som vi vet kan hålla i 100 år. Att vi skulle använda plåt från Rheinzink var inte svårt att sälja in. Det är hållbart och underhållsfritt, och man vet att det kommer att hålla, säger Magnus Almung som är arkitekt vid Tengbom arkitektkontor.

I september 2021 sattes spaden i marken och byggnationen av området Prästhöjden påbörjades. Det är FRIBO som tillsammans med fastighetsbolaget Järngrinden utvecklat området, och FRIBO står för den fastighet med så kallade trygghetsbostäder som byggts för personer över 70 år. Projektet innefattar 29 hyresrätter och det som utmärker trygghetsbostäder är bland annat de gemensamma ytor som finns i fastigheten, och att en värd finns på plats några timmar i veckan.

När du kommer gående mot entrén på det faluröda huset ser du tre av husets fyra våningsplan, samt den inskjutna takvåningen som gör plats för en lägenhet och en gemensamhetsyta med kök och möjligheter för övernattning. Tar du trappan ner till cykelvägen som går längs husets nedre sida ser du ytterligare en våning som är byggd i suterräng. Husets tak är låglutande med en vinkel på runt 7 grader, vilket gör plåt till det perfekta valet.

Skapar horisontella linjer med plåt

Magnus Almung arbetar gärna med Rheinzink och har valt materialet till flera av sina tidigare projekt. Här på Prästhöjden har han placerat plåten på både tak och den indragna takvåningens fasad, och nyttjat plåtens form för att skapa horisontella linjer.

– Många väljer plåt utan att jobba med dess utseende. Det går ju att skapa både vertikala och horisontella linjer, så här har vi jobbat mycket med att skapa horisontella linjer och lagt tid på att de ska linjera med fönstren. Vi valde plåten från Rheinzink i färgen blue-grey, och på takvåningen valde vi fönster i samma färg för att det skulle smälta ihop fint, säger Magnus.

En viktig del av husets karaktär

Plåtarbetet på Prästhöjden har utförts av Åkersta Plåt och Vent Aktiebolag, ett familjeföretag som utgår från Kinna i Marks kommun. De utför alla typer av arbete inom byggnadsplåtslageri och arbetar med både nyproduktion och renovering. Bland deras uppdrag finns ofta hyresfastigheter, förskolor och äldreboenden.

– Det var roligt att få uppdraget på Prästhöjden, vi gillar Rheinzink och det var roligt att arkitekten ville få fram plåten som en viktig del av husets karaktär. För oss blev det ganska många ytor att täcka, både tak och väggar. Det som var utmärkande i projektet var arkitektens önskemål på ytterväggarna på översta våningen. Där gjorde vi en liggande skivtäckning med olika bredder på banden, berättar Claes Åkersta på Åkersta Plåt.

Delaktig under byggprocessen

FRIBO genomförde ett projekt på Åsbovägen i Fristad som stod klart 2015. Även dessa hyreslägenheter ritade Tengbom, och Magnus var delaktig. Efter önskemål från byggherren var Magnus som arkitekt med under hela byggprocessen. Här på Prästhöjden har Magnus uppdrag innefattat att rita byggnaden, ta fram förfrågningsunderlaget, rita bygghandlingen och delta på byggmöten under uppförandet. Totalentreprenör i projektet var Olofsson Bygg & Entreprenad AB.

– Om arkitekten inte är med under byggprocessen är det till exempel lätt att en grå plåt byts ut mot en annan grå plåt för att spara pengar. Ofta är arkitekten inte med, men jag har försökt att få vara delaktig i de projekt där möjligheten funnits. När jag är med på byggmötena kan jag förklara vad som ligger bakom varje beslut, och ska man spara pengar kan jag komma med förslag på vad man bör spara in på och vad man inte bör spara in på för att behålla den ursprungliga visionen, säger Magnus.

Fördelarna med prePATINA från Rheinzink

Zinkplåten prePATINA från Rheinzink, som idag heter eco zinc prePATINA, är förpatinerad och har en yta som inte är lika blank som valsblank plåt, något som Magnus såg som en fördel och bidrog till att valet föll på just prePATINA. Plåtens yta gör stor skillnad för intrycket, den valsblanka zinkplåten från Rheinzink har Magnus till exempel valt att arbeta med på Alingsås Tingsrätt. Ett projekt från 2016 där både fasad och tak täcktes av plåt som nu börjat få en naturlig patina. Sedan 2023 heter det förpatinerade materialet eco zinc prePATINA, eftersom plåten nu tillverkas med 50% lägre koldioxidutsläpp än tidigare. Detta kan du läsa mer om i BevegoNytts artikel Efterlängtad plåt med 50 procent mindre koldioxidutsläpp.

”Rheinzink är ett material som är äkta rakt igenom. Mycket annan plåt har en lackerad yta, då blir den känslig för repor och kan tappa färg. Lackad plåt behöver målas om ganska många gånger på 100 år och det är inte alltid hållbart. Rheinzink håller längre, den blir snarare vackrare med åren. Det går också att löda i Rheinzink och det gör att materialet är enklare att arbeta i.” säger Magnus.

Konade skivor bildar en solfjäder

– Något annat som är ganska ovanligt med plåtarbetet på Prästhöjden är att vi konade skivorna till en solfjäder i ränndalarna, istället för att göra en vinkelränna som man brukar i ränndalar. Vi gillar att arbeta med Rheinzink och har lång erfarenhet av materialet, vi har arbetat med Rheinzink sedan det introducerades i Sverige. Något som är väldigt bra är att det alltid går att få konsultation från Kari Koskinen som är säljare på Rheinzink i Sverige om man behöver, berättar Claes på Åkersta Plåt som beställer i princip allt de behöver från Bevego i Borås.

Även Rheinzinken till Prästhöjden är levererat av Bevego i Borås. Bevego har ett nära samarbete med Rheinzink och lagerhåller och distribuerar deras produkter i Sverige. Både eco zinc prePATINA blue-grey och eco zinc prePATINA graphite-grey är exempel på produkter som lagerhålls hos Bevego.

Fastigheten på Prästhöjden är byggd i 100% trä. Ett bra val när hållbarhet står i fokus och man planerar för att huset ska hålla i minst 100 år. Stommen är i korslimmat trä som man valt att behålla synligt på flera delar inuti huset. För att förstärka trähuskänslan har man valt en ytterpanel i trä på fasaden, som dessutom målats i klassisk faluröd slamfärg. En beprövad teknik som är enkel att underhålla och som man vet håller många generationer framöver.

– Det är modigt av byggherren att arbeta med slamfärg, det är ovanligt på denna typ av fastighet. Vi pratade om att det kan färga av sig när man går emot fasaden, men hur många går och stryker sig längs med väggarna? Nu uppstår det en spänning mellan den faluröda färgen och det lätta taket, och mot en blågrå himmel kan taket smälta in helt. Detta projekt har blivit som jag tänkte mig och det är otroligt kul! Det är mycket på grund av att vi haft en bra samtalston under hela processen. Det behövs mer sådana här hållbara och långsiktiga byggprojekt, avslutar Magnus.