Nyheter

Nu renoveras Danmarks äldsta radhus

Fasadgruppens dotterbolag BYENS TAG & FACADE A/S har fått i uppdrag av Bakkehusene att genomföra takbyten på 171 radhus i Bellahøj i Köpenhamn. Projektet omfattar 19 000 kvadratmeter specialframställda tegeltak.

Bakkehusene uppfördes mellan 1921-1923 och var det stora genombrottet för radhusbebyggelse i Danmark samt en av de första bostadsföreningarna som grundades som en föregångare till den sociala bostadsrörelsen. Idag är Bakkehusene ett så kallat ”parlamentarisk selskab”, en särskild bostadsform som administreras av allmännyttiga KAB.

Projektet kommer genomföras i tätt samarbete med Bakkehusene, KAB och Niels Herskind från Byens Tegnestue ApS, som är specialiserade på stadsförnyelse och restaurering av k-märkta byggnader. Arbetet påbörjas under sommaren 2023 och kommer pågå i tre år. Ordervärdet uppgår till cirka 64 miljoner DKK.

– Vi är glada över det förtroende som KAB och Bakkehusene har visat oss, och stolta över möjligheten att få renovera en bostadsförening av den här kalibern. Det är ett speciellt projekt där vi vårdar och rustar dessa kulturhistoriskt viktiga byggnader för framtiden. Jag är övertygad om att det är tack vare vårt engagerade och kompetenta team som vi vunnit detta för BYENS omfattande kontrakt, säger Casper Borgen Larsen, vd för BYENS TAG & FACADE A/S.

– Takbytet på Bakkehusene har varit planerat i mer än 20 år, och under denna tid har vikten av omställning och hållbarhet tagit allt större plats. Takbytet kommer ha en direkt positiv inverkan på radhusens energieffektivitet, och som koncern är vi glada att BYENS tar sig an detta uppdrag, säger Peter Andersen, affärsområdeschef för Fasadgruppen Danmark.